„Az akadémiát is az első csapat szintjére szeretnénk emelni”

Fotó: gyorietokc.hu
Győr+
2020.07.21. 16:39

Már három hete tart a felkészülési időszak a Győri Audi ETO KC felnőtt csapatánál. A múlt héttől az akadémiai képzésben lévő játékosoknak is elkezdődött a szakmai munka. A mérkőzések megterhelő időszakára felkészítő szakasz egyik, ha nem a legfontosabb tényezője, hogy a képességek fejlesztése hogyan történik. Erről a tevékenységről olvasható beszélgetés az erőnléti edzők vezetőjével, Holanek Zoltánnal a gyorietokc.hu-n.

Egy speciális helyzet után kaptuk meg a lányokat a koronavírus okozta karantén miatt. Azzal kezdtük, hogy különböző tesztekkel megnéztük őket, milyen állapotban vannak. A vártnál sokkal jobb eredmények születtek, a tavalyi szezonkezdéshez képest átlagosan 15 %-kal jobban voltak a lányok – kezdte máris nagy lendülettel mondandóját a szakember.

Készítettünk a keringésre és az  erőre vonatkozó teszteket, valamint robbanékonysági és mobilitási felméréseket. Mindig van a kardiorespiratorikus rendszerről egy pályateszt, és egy futópadteszt is, illetve az erőtesztjeink mellett az öt hangsúlyos gyakorlat maximális erejét is felmérjük. Végzünk testanalízist, valamint bioimpediencia vizsgálatot. Ezen kívül izokinetikus géppel az alsó végtag vizsgálatát is elvégezzük jobb- és baloldali összehasonlításokkal, amivel a hajlító és feszítő arányokat hasonlítjuk össze.

A felmérések alapján a fizioterapeuták végeznek egy mozgásszervi vizsgálatot, és ezen együtthatók ismeretében egyénre szabott terhelést alakítunk ki figyelembe véve a testarányokat, a játékos posztját és korát. Ennek megfelelően indul el a felkészülési időszak. A lányok mindig egyénre szabott edzéstervet kapnak. Ezek az erőnléti edzések komoly terhelést rónak a szervezetre, például az egyik edzésen 85.250 kilógrammot (85 tonna!) mozgattunk meg!

Minden játékosról rendelkezünk „szervízkönyvvel”, így van olyan, akinél a nála már fennálló rizikófaktorokat próbáljuk még pluszban erősíteni.

Mindez hatványozottabban, koncentráltabban érvényesül a felkészülési időszakban. Ez most a fókusz. A legfontosabb célunk, hogy igyekszünk a lányok szervezetét felkészíteni a bajnokságban rájuk váró kihívásokra úgy, hogy a felkészülés során mindig egy képességet helyezünk előtérbe. Az adott edzésen ennek a képességnek a fejlesztése történik, majd következik egy másik képesség, és így épül egymásra ez az időszak.”

Mi marad meg mindebből a szezonban, a mérkőzések időszakában?
Ott állóképesség fejlesztés már nem folyik, ezt a mérkőzés megoldja. De az explozív (robbanékony) erőfejlesztés azonban folyamatos. A heti ciklus felépítésénél az a cél, hogy a legoptimálisabb állapotban érkezzenek a mérkőzésre a lányok. Ez a sérülésmentesség egyik fontos szegmense.

Hogyan zajlik ez a tevékenység az akadémistáinknál?
Megtisztelő, hogy dolgozhatok fiatalokkal is, ahol ugyanezeket az alapelveket követjük. A mérhető, objektív adatokat össze tudjuk hasonlítani a világ legjobb játékosainak adataival. Mindenki számára világos, hogy honnan, hova kell eljutni. Nem beszélni és magyarázkodni kell, hanem ezeket a számokat teljesíteni, amivel fizikális oldalról belépőt kaphatnak a felnőtt csapatba. Természetesen a kézilabdás oldal a szakma feladata.

Lényeges feladatomnak érzem még a játékosok motivációjának felkeltését is. Hiszen ezeket az eredményeket nem lehet csakis kizárólag külső tényezőkkel elérni. Ehhez a játékos extramotivációja, akarata, fájdalomtűrőképessége elengedhetetlen. Azt tapasztalom, ebben a fiatalok maximálisan partnerek. Nagyon könnyű dolgozni velük, és napról napra rengeteg pozitív visszacsatolás érkezik felőlük. Ez engem is motivál. A gyerekek zseniálisak!

Célunk, hogy az akadémiánkat is az első csapat nívójára emeljük…

Forrás, fotó: gyorietokc.hu

Kapcsolódó témák: #Győri Audi ETO KC | #Helyi sport | #kézilabda |