Atlétikai vb: A németek érem nélkül távoztak

MTI Fotó: MTI/Máthé Zoltán
2023.08.28. 18:35

A korábban sportági nagyhatalomnak számító Németország érem nélkül zárta a vasárnap véget ért budapesti atlétikai világbajnokságot. Az atlétikai vb-k történetében először maradt érem nélkül Németország, amely az egyik legnagyobb csapattal, 72 sportolóval érkezett a magyar fővárosba.

A legnagyobb esélyes előzetesen a női távolugrásban címvédő és olimpiai bajnok Malaika Mihambo volt, aki azonban izomszakadás miatt lemondta a szereplést.

A zárónapon sokáig úgy tűnt, hogy Julian Weber Európa-bajnok gerelyhajító megszerezi első világbajnoki érmét, de az ötödik sorozatban az olimpiai ezüstérmes cseh Jakub Vadlejch messzebbre hajította a szert, így Webernek a tavalyi vb-hez hasonlóan be kellett érnie a negyedik hellyel.

A tízpróba első napján remekül teljesítő Leo Neugebauer távolugrásban (8,00 méter), súlylökésben (17,04 m) és gerelyhajításban (57,95 m) is egyéni csúcsot döntött, sőt öt szám után az élről várta a folytatást, de a második napon lecsúszott a dobogóról és 8645 ponttal az ötödik helyen zárt.

A visszafogott szereplés után a német szövetség elnöke azt mondta, évekbe telhet, míg visszaküzdik magukat a világelitbe.

“Tudjuk, hogy ez az év nem különösebben ment jól, és nem is vagyunk elégedettek vele” – mondta Jürgen Kessing, majd hozzátette, “benne van, hogy ez folytatódik majd a jövő évi párizsi olimpián.”

A német válogatottnak ennek ellenére akár Mihambo, akár a vb- és Eb-győztes tízpróbázó, Niklas Kaul személyében – aki négy szám után sérülés miatt visszalépett a versenytől – van esélye érmet szerezni a francia fővárosban.

A sportvezető azt is megemlítette, hogy a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékokon már a legjobb öt nemzet között szeretnének végezni atlétikában.

Kapcsolódó témák: #atlétika |