Anglia búcsúzott, a franciák a négy között

MTI | Fotó: FIFA
2022.12.10. 21:47

A címvédő francia válogatott bejutott a négy közé a katari labdarúgó-világbajnokságon.

A találkozót a francia gólrekorderré a lengyelek elleni nyolcaddöntőben előlépő Olivier Giroud fejese döntötte el a második félidőben. Az angolok Harry Kane révén percekkel később büntetőt hibáztak.

A franciák a szerdai elődöntőben Marokkó csapatával találkoznak, amely első afrikai válogatottként jutott négy közé a világbajnokságok történetében. 

Az angol válogatott a tizedik vb-negyeddöntőjéből a hetediket bukta el, ezzel tovább rontotta a negatív rekordot.

Anglia – Franciaország 1-2

Mindkét csapat nagy lendülettel kezdett, a franciák pedig bő negyedóra elteltével megszerezték a vezetést Tchouameni remek átlövésével. Az angolok fokozták az iramot, de riválisuk a francia rekordot jelentő 143. alkalommal válogatott Hugo Lloris védéseinek köszönhetően őrizték előnyüket.

A fordulást követően is maradt az angol nyomás, ezúttal azonban ez gyorsan meghozta az eredményét, a franciák gólszerzője, Tchouameni késett el a 16-oson belül, Harry Kane pedig értékesítette a büntetőt. A Tottenham klasszisa 53. alkalommal volt eredményes a nemzeti csapatban, ezzel beérte Wayne Rooneyt az angol örökranglista élén.

Az egyenlítés után lassan felébredtek a franciák, Giroud közeli lövését előbb még nagy bravúrral védte Pickford, de a Milan csatára pár pillanattal később fejjel is próbálkozhatott közelről és nem is hibázott.

Nem örülhettek sokáig a franciák, Theo Hernandez buta szabálytalansága után ugyanis újabb büntetőt kaptak az angolok, Kane azonban fölé bombázott.

A hajrában nyomtak a szigetországiak, de már nem volt a játékukban annyi veszély, mint korábban. Ennek ellenére még a ráadás utolsó pillanatában ott volt a lehetőség, Marcus Rashford 18 méterről, tökéletes helyről rúghatott szabadrúgást, de a labda felülről érintette csak a hálót.

Eredmények:
Marokkó-Portugália 1-0 (1-0)
Anglia-Franciaország 1-2 (0-1)

A világbajnokság további menetrendje

elődöntők:
december 13., kedd:
Horvátország-Argentína, Luszail 20.00
december 14., szerda:
Marokkó-Franciaország, al-Hor 20.00

bronzmérkőzés:
december 17., szombat:
az elődöntők vesztesei, al-Rajjan (Halifa Stadion) 16.00
    
döntő:
december 18., vasárnap:
az elődöntők győztesei, Luszail 16.00

Kapcsolódó témák: #FIFAWorldCup |