Győri Úszó SE

Andor Benedek: „Számomra az úszás életforma”

Fotó: Győri Úszó SE
Szigeti Sándor
2022.06.25. 20:07

Háromszoros gimnáziumi világbajnok és a Győri Úszó SE egyik legnagyobb tehetsége. Andor Benedek alig 18 évesen már nagyon komoly oroszlánkörmöket villantott. A klasszikus ötven mellett százméteres gyorsúszásban, váltóban és mixben is odaérhet a legjobbak közé.

Benedek igazi balatoni fiatalember, hiszen a Keszthely melletti Gyenesdiásról származik. Ennek köszönhetően már kiskorában megismerkedett az úszással, amelyet azóta is szenvedélyesen és egyre magasabb szinten űz: „Más motorozni vagy kirándulni szeret, nekem az úszás az életem. Elképzelésem sincs, mivel pótolnám az űrt, ha egyszer abba kellene hagynom” – vallja választott sportágáról.

Bármennyire is szereti azonban a Balatont, korábban Keszthelyen csak egy huszonöt méteres medencében tudott készülni. Egy idő után a középiskolai továbbtanulásról is döntenie kellett a családnak, ekkor került képbe Győr-Moson-Sopron megye: „Olyan várost kerestünk, ami még elérhető távolságban van, és ahol úszóként szintet tudok lépni. Így esett a választás öt évvel ezelőtt Győrre.”

Az idei év eddig kiugró a Győri Úszó SE ifjú titánjának. Néhány héttel azután, hogy májusban három aranyérmet is besöpört a gimnáziumi világbajnokságon, két egyéni arannyal duplázott az ifjúsági magyar bajnokságon. Így a válogatott keret tagjaként 50 és 100 méteres gyorsúszásban is készülhet a július 6-án kezdődő ifjúsági Eb-re: „Egy középdöntőt mindenképpen várok magamtól, és ha az megvan, miért ne jöhetne össze a döntő is? Nem akarok nagyon előre gondolkodni, de az országos bajnokságon úszott mostani időmmel tavaly bronzérmet lehetett volna nyerni az ifi Eb-n 50 gyorson. Egy biztos: nagyon várom, hogy ott legyek, és mindent megteszek majd a sikerért” – fogalmazott.

Benedek akkor sem jön zavarba, amikor távlati terveiről kérdezzük:

Nem tudom elképzelni magam egy irodában. Számomra ez egy életforma, szeretném, ha az úszás és a sport a későbbiekben is az életem része maradna. Nagyon szívesen foglalkoznék gyerekekkel, éppen ezért a sportolás mellett az edzői pálya vonz igazán.”

Kapcsolódó témák: #Győri Úszó SE |