Albert Zoltán, az ütős sportesemények szervezője

Pécskai István Fotó: Albert Zoltán
2023.06.26. 18:32

Rangos elismerést vehetett át a városházán Albert Zoltán, akit „Győr Sportjáért” díjjal tüntettek ki. A Győri Elektromos VSK Asztalitenisz Szakosztályának elnöke hosszú évtizedek óta társadalmi munkában szervezi a városi tömegsportrendezvényeket. A 13 sportágat felölelő Villamos-iparági Sportbizottság első emberét, saját elmondása szerint, nem lepte meg, hogy jelölték a díjra. Megtiszteltetés számára az elismerés.

Nagy öröm volt számomra, hogy díjaztak. Ha azt nézzük, hogy Győr tömegsportjára komoly hatással voltam az elmúlt évtizedekben, akkor nem érdemtelenül vehettem át a kitüntetést. 1983-ban szerveztem először kispályás labdarúgótornát, és ezzel egy időben az asztalitenisz-versenyek is elindultak. Tizenhét esztendősen kezdtem el pingpongozni, s bár játékosként nem számítottam nagy tehetségnek, viszonylag rövid idő alatt kiderült, hogy szervezőnek jó vagyok, s ebben a szerepkörben van inkább lehetőségem karriert építeni” – nyilatkozta a Győr+ Médiának Albert Zoltán, aki lokálpatriótaként mindig is a győri sportélet felvirágoztatásáért fáradozott.

A civilben az E.ON Hungária cégcsoport távközlési menedzsereként dolgozó szakember 1986 és 2010 között edzőként és sportvezetőként segítette a Széchenyi ESE és jogelődjeinek asztalitenisz-szakosztályát. Immáron 36 esztendeje tagja a Magyar Elektronikai Egyesület szakmai szervezetének. 1998 és 2007 között a városi és megyei asztalitenisz-szövetség elnöke és főtitkára volt, de dolgozott a SZESE Extra Ligás pingpongcsapatának trénereként is. Neki is köszönhetően honosodott meg idehaza a racketlon, a négy legnépszerűbb ütős játék, az asztalitenisz, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz kombinációja.

Racketlonban világbajnokságon is szerepeltem. A 2011-es milánói eseményen ezüstérmet szereztem szenior kategóriában. Ami a világranglistát illeti, egyéniben az ötödik, párosban pedig a harmadik pozíció a legjobb helyezésem. Pingpongjátékosként szerepeltem a Győri Magasépítők, a KTMF SK és a SZESE színeiben, utóbbi csapatot képviselem továbbra is, teniszezni pedig az ob III-ban szoktam. A Győri Elektromos VSK Asztalitenisz Szakosztályának 2008 óta vagyok az elnöke. Az egyesület létesítmény nélkül működik. Rendkívül büszke vagyok rá, hogy a férficsapatunk az élvonalban szerepelhet, ezt Győrben csak egy másik sportegyesület mondhatja el magáról. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy a győri egyetem sportdiplomáciai képzésének 2017-es első végzős csapatát erősíthettem. A diploma mintegy gyakorlati vizsgájaként az EYOF rendezvénysorozatában az országúti kerékpár versenyszám önkéntes felelőse lehettem” – tette hozzá Albert Zoltán, aki a téli sportokban is „otthonosan mozog”.

Az ÉDÁSZ Sí-Hó!” franciaországi táborának alapító főszervezője vagyok, több mint 1800 személynek voltam a társas sívezetője. 1995 óta szervezzük a táborokat, amelyek nagyon népszerűek” – fogalmazott Albert Zoltán, akinek a sport mellett az utazás és a fotózás a hobbija.

A jövőre nézve is komoly céljai vannak.

Mind a sportvezetés-sportszervezést, mind az egyéni sportolásomat is folytatni szeretném. Azaz a mostani díj átvétele nem a visszavonulást jelenti számomra, hanem egy fontos, értékes állomása a sportszakmai pályafutásomnak. A legközelebbi nagyobb esemény a jövő hónapban Londonban sorra kerülő racketlon-világbajnokság, amelyen szenior páros versenyszámban fogok indulni. Ezen a versenyen szeretném egy bakancslistás célomat elérni: füves pályán sikeresen teniszezni!” – jelentette ki Albert Zoltán.