A sportvilág elítéli Oroszországot

Győr+
2022.02.24. 14:50

A sportvilágot is sokkolta, hogy Oroszország ma reggel megtámadta Ukrajnát katonai erővel. A sportolók tiltakoznak a háború ellen, egyúttal együttérzésükről és támogatásukról biztosították az ukrán embereket.

A Forma–1 négyszeres világbajnok német ikonja, Sebastian Vettel hangsúlyozta, ha lesz is idén Orosz Nagydíj, ő biztosan nem áll majd rajthoz.

,,Amikor reggel felkeltem, és olvastam a híreket, sokkoltak. Borzalmas látni, ami történik. Ha a naptárra nézünk, láthatjuk, van egy versenyünk Oroszországban. Én biztosan nem fogok oda menni. Nem helyes, ha abban az országban versenyzünk – fogalmazott az autóversenyző. – Sajnálom az ártatlan embereket, akik életüket vesztik, akiket hülye okok miatt megölnek.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elítélte az olimpiai béke, az általánosan elfogadott fegyverszünet megsértését.

A német labdarúgó-bajnokságban szereplő Schalke 04 csapata bejelentette, hogy a klub eltávolítja a mezekről az együttes főszponzorának, az orosz Gazpromnak a nevét.

Fjodor Szmolov, az orosz labdarúgó-válogatott támadója is megszólalt az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban. A Dinamo Moszkva játékosa az Instagramon egy fekete kép mellé annyit írt: „Nem a háborúra!”, majd egy összetört szív hangulatjelet és egy ukrán zászlót tett a poszthoz.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke az ukrajnai háborús helyzet miatt péntekre összehívta a végrehajtó bizottság rendkívüli ülését. A nemzetközi sajtó szerint az már eldőlt, hogy nem a szentpétervári Gazprom Aréna lesz a finálé helyszíne, pénteken pedig bejelentik az új helyszínt.

Az ukrán labdarúgó-bajnokságot felfüggesztették. A Sahtar Doneck olasz vezetőedzője, Roberto de Zerbi arról nyilatkozott a Sky című televíziónak, hogy rettenetes, amit át kell élniük.

,,Nem vagyunk hősök, viszont nagyon félünk. Ma reggel arra ébredtünk, hogy bombarobbanásokat hallunk. Jól vagyunk, de a szituáció aggasztó” – fogalmazott a tréner.

A Dinamo Kijev és a Sahtar brazil játékosai és családjuk egy hotelben leltek menedékre a háború sújtotta Ukrajnában, és videóüzenetben kértek segítséget.

A Lengyel Labdarúgó-szövetség az európai szövetség (UEFA) hozzájárulását kéri ahhoz, hogy válogatottja az oroszok elleni világbajnoki pótselejtezős mérkőzését semleges pályán játszhassa.

Kapcsolódó témák: #háború | #konfliktus | #Oroszország | #Ukrajna |