Hirdetés
Tokió 2020

A sportolók és újságírók GPS-megfigyelés alatt

Illusztráció: Győr+ Archívum
MTI
2021.06.09. 18:05

A tokiói olimpián szereplő sportolók, valamint a média munkatársai és más akkreditált személyek GPS-megfigyelés alatt lesznek a játékok idején, de nem követik minden lépésüket - jelentette be szerdán Muto Tosiro szervezőbizottság ügyvezetője.

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt monitoring rendszer lesz érvényben, és szó sincs arról, hogy a résztvevők minden mozgását figyelnék. Hanem azt szolgálja majd, hogy visszamenőlegesen nyomon tudják követni őket, amennyiben kérdések merülnek fel az esetleges Covid-fertőzések ügyében.

Arról később születik döntés, hogy az olimpiai faluban engedélyezik-e az alkoholfogyasztást.

Hirdetés

A rendezést nagyon sokan ellenzik Japánban attól félve, hogy a pandémia miatt növekedni fog az esetszám és leterhelt lesz az egészségügyi rendszer.

Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság elnöke még kedden azt közölte, hogy a külföldről érkező médiamunkásokat szigorúan ellenőrzik majd, és biztosítják, hogy ne hagyhassák el az előre kijelölt területeket. A mozgásukat GPS-en keresztül követik, és nem engedélyezik számukra, hogy helyi ismerőseikkel találkozzanak vagy olyan helyen tartózkodjanak, amely nincs regisztrálva.

A japánok egy része ugyanakkor kételkedik az intézkedések betartatásában, mondván: az újságíróknak elég a hotelszobájukban hagyniuk a telefonjukat, és utána bárhova utazhatnak.

Japánt eddig elkerülte a járvány nagy hulláma, ezzel együtt több mint 760 ezer megbetegedést és 13 600-nál is több halálesetet regisztráltak az országban.

Tokióban és más prefektúrákban továbbra is egészségügyi vészhelyzet van érvényben június 20-ig.

A tokiói olimpiát eredetileg tavaly bonyolították volna le, de a járvány miatt egy évvel elhalasztották.

Kapcsolódó témák: #olimpia2020 |
likeold
a fb oldalunkat