A sportban nincs „mi lett volna, ha”

Fotó: Marcali Gábor
Ficsór Dávid
2022.02.13. 14:40

Tarolt az úszó országos bajnokságon, 200 méteres vegyes úszásban 7. lett az Európa-bajnokságon, a tokiói olimpián pedig a 17. helyet szerezte meg. Sebestyén Dalma számára mozgalmas év volt a 2021-es, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. A Győri Úszó SE kiválóságát a tavaly elért eredményei alapján „Az év győri sportolója” gálán a 3. legjobb női sportolónak választották.

Éremeső, fergeteges egyéni csúcs, két tizeden múló álom. Milyen volt 2021 Sebestyén Dalma szemüvegén keresztül?

Az biztos, hogy egy nagyon jó önismereti út volt a tavalyi esztendő. Sokszor szembesültem azzal, mennyire felül tudok kerekedni dolgokon, mentálisan mennyire megerősödtem. Csalódott voltam ugyan az olimpia miatt, de azt is éretten tudtam kezelni, bár azért többre vágytam ennél…

Csinálna valamit másképp?

A sportban nincs „mi lett volna, ha”. Az Eb-n a szabályok értelmében az előfutamokból országonként csupán ketten juthatnak tovább. Épp ezért nagy küzdelem volt a helyekért. Lehet, hogy ennyire nem kellett volna megnyomnom a délelőttöt. Egyéni csúcsot úsztam az előfutamban, ami után úgy éreztem, enyém a világ: ott voltam fejben, jól tudtam koncentrálni, szinte extázisban voltam. Nálam törvényszerű, hogy délután javítok a reggeli időeredményemen, de egyszerűen nem tudtam jobbat úszni, még a döntőben sem… Lehet, hogy a reggeli eufória miatt fel sem tűnt, milyen sokat kivett belőlem az az úszás.

Az olimpián pedig két tizedmásodpercen múlt a középdöntő.

Igen, nagyon közel volt. Számomra nagyon nehéz volt az átállás Japánban, de nem akarok kifogásokat keresni. Érdekes, hogy az európai úszók sem nagyon tündököltek. Ez volt a második olimpiám, ami hatalmas élmény marad a 17. hely ellenére is. Azt sajnálom, hogy nem voltak nézők a versenyeken. Az uszodában teljesen körbeölelte a lelátó a medencét, ha az megtelik, biztos adott volna egy pluszlöketet. Sajnos ez már nem derül ki.

A mosoly az arcán számomra azt jelenti, összességében pozitívan értékeli a tavalyi évet sport szempontból.

Nekünk a legnagyobb célunk az, hogy önmagunknál jobbak legyünk, legyőzzük magunkat, egyéni csúcsokat érjünk el. Emiatt is gondolok pozitívan a 2021-es évre, hiszen sokszor tudtam stabilan olimpiai A-szintet úszni 200 vegyesen, ami komoly szintlépés volt számomra. Ebben nagy szerepe volt az edzőimnek: testvéremnek, Sebestyén Balázsnak és Petrov Árpádnak, akikkel rendkívül jól tudtunk kommunikálni. Az arcomról jól leolvashatók az érzelmek, így az is, ha valami nem tetszik. Ők ezeket az emóciókat azonnal észrevették – legyen szó edzésről vagy versenyről –, és rögtön reagáltak, ez pedig nekem nagyon sokat jelentett.

Rögtön a 2022-es esztendő elején egy díjjal ismerték el a munkáját, hiszen két hete vehette át „Az év győri sportolója” gálán a 3. legjobb női sportolónak járó elismerést.

A Győri Úszó Egyesület és a város nagy szeretettel fogadott engem 2016-ban. Székesfehérvárról jöttem és most már jó ideje itt is élek, ráadásul a családom is a közelemben van. Jólesik a klub és a város támogatása, az pedig, hogy én vehettem át a harmadik legjobb női sportoló címet, megtisztelő számomra és motivál a jövőre nézve.

Ha pedig már jövő. A napokban kiderült, hogy Magyarország rendezi a vizes világbajnokságot. Mit szólt ehhez, amikor ez hivatalossá vált?

Pár nappal azután, hogy felröppent a hír a vb elhalasztásáról, apukámmal beszélgettük, hogy mi lenne, ha Budapest elvállalná a szervezést, ugyanis nem ez lenne az első eset. És tessék, valahogy megéreztük! Kemények a szintidők, de így, hogy később rendezik meg, úgymond nyertünk egy kis időt. A felkészülést így mindenképpen ennek tükrében kell formálni. 2017-ben már volt szerencsém hazai rendezésű vizes vb-n vízbe csobbanni, de hogy ez újra megtörténhet, hatalmas motiváció számomra. Bármelyik versenyzőt megkérdeznénk, szerintem nincs ahhoz fogható, ha hazai közönség előtt versenyezhetünk.

Kapcsolódó témák: #Győri Úszó SE | #interjú | #úszás |