A sportág csúcsára is felérhet a 12 éves győri dartsos

Szigeti Sándor Fotó: Ács Tamás
2023.05.08. 19:45

Egy igazi legenda, Michael van Gerwen a példaképe, és olyan fiatalon kezdett el játszani, hogy a nyilakat még székre állva húzta ki a táblából. Ő Szoták Balázs, a Győri Darts Club ifjú dobója, akinek célja, hogy profi PDC-világbajnokságon szerepeljen.

Balázs hat és fél évesen kezdett itthon dartsozni. Nagy volt a meglepetés, amikor 8 éves korában először indult el felnőtt amatőr versenyen. Olyan alacsony volt, hogy a nyilakat csak egy székre felállva tudta kihúzni a táblából. De így is győzött, öröm volt nézni, ahogy játszik” – meséli Bertalan Edit, Balázs édesanyja, aki versenyekre is rendszeresen elkíséri fiát.

A 2016–2017-es világbajnokságot néztük a tévében a bátyámmal, és nagyon megtetszett ez a sportág. Abban az évben Michael van Gerwen lett a világbajnok, azóta is ő példaképem. Lenyűgöző, hogy soha nem adja fel és vesztes szituációkból is képes talpra állni, ő egy igazi harcos. A róla szóló könyvet is elolvastam” – mondja lelkesen Balázs, aki a legjobb amatőr versenyzőket tömörítő World Darts Federation U18-as világranglistáján jelenleg az előkelő 5. helyen áll.

„Az első tábla még az én szobámban volt felszerelve, aztán Balázs is kapott egy sajátot” – veszi át a szót bátyja, a 26 éves Szoták Bálint, aki mindenben támogatja az öccsét. „Nagyon hamar elfogytak a családban és az ismerősi körben azok, akik le tudták volna győzni, ezért elmentünk a Győri Darts Club egyik edzésére. Kíváncsiak voltunk rá, hogy az igazolt játékosok között is megállja-e helyét. Jól szerepelt ott is, azt mondták neki, el kellene indulnia néhány környékbeli versenyen, hogy egy kis versenyrutint szerezzen. Így kezdődött” – emlékszik vissza a testvér.

„Hetedik osztályos vagyok, a győri Waldorf-iskolába járok és nagy álmom az, hogy egyszer részt vehessek a profi PDC-világbajnokságon és szerepelhessek az angol Premier League-ben. A korosztályos versenyeken kívül az idei évben szeretnék bejutni a Magyar Darts Liga döntőjébe a felnőttek mezőnyében, ahol most is vezetem az észak-dunántúli ranglistát” – mondja Balázs, aki mostanra komoly nevet szerzett magának idehaza, és akit – ha éppen nem dartsozik – az angol és a történelem tantárgy érdekel leginkább.

Természetesen nagyon büszkék vagyunk rá és támogatjuk a versenyzésben, de még csak jövőre lesz nyolcadikos, így számára a tanulás most az első. A gyerekek közül nem ő az egyetlen, aki jó sportoló: Bálint nagyon tehetséges futballjátékos volt, amíg meg nem sérült, azóta ő is szívesen dartsozik, a lányunk, Szoták Eszter pedig Európa-bajnok erőemelő – teszi hozzá a büszke édesanya.

Kapcsolódó témák: #darts | #sport |