Cikksorozat indul

A Rába ETO 1981–82-es bajnokcsapatára emlékezünk

Fotó: magyarfutball.hu
Pécskai István
2022.04.11. 06:00

1981-ben aranykorszak kezdődött a győri futball életében. A Rába ETO új vezetőedzője, a ,,Mágus” becenevet kiérdemlő Verebes József csodacsapatot épített, amely megnyerte az NB I 1981–82-es idényét, majd aztán meg is védte címét. Az előbbi diadal óta immáron negyven év eltelt. A Győr+ Média ebből az apropóból cikksorozatot készít, amelyben a két bajnoki címet nyerő legendás csapat tagjai szólalnak meg.

Felelevenítik a régi emlékeket, mesélnek róla, hogy ünnepeltek sztárok voltak a 80-as években.

Pedig előzetesen semmi sem utalt rá, hogy mindez bekövetkezhet. Nem túlzás állítani, Verebes József középszerű, a kiesés elkerüléséért küzdő együttest vett át, amelynek mérkőzéseire nagyon kevés szurkoló látogatott ki. A gárda aztán „a Mágus” irányítása alatt rögtön, az első idényében megtáltosodott. 102-50-es gólkülönbséggel, ötpontos előnnyel végzett a tabella első helyén, s története során másodszor, 19 év szünet után nyerte meg ismét az élvonalbeli bajnokságot.

Az ETO 34 mérkőzésén 21-szer diadalmaskodott, emellett hét döntetlen és hat vereség volt a mérlege. Hazai pályán egészen elképesztően teljesített az alakulat, amely saját stadionjában veretlen maradt, s kis híján 100 százalékos mérleget tudhatott magáénak. Egyedül a Békéscsaba úszta meg a vereséget Győrben (1-1), a másik 16 hazai találkozóját kivétel nélkül megnyerte az ETO. Az 1981–82-es idényben több fölényes sikernek is örülhettek a győri szimpatizánsok: a Szegedet 8-0-ra, az Ózdot 9-2-re, a Debrecent 8-1-re, a Diósgyőrt 7-1-re, a Csepelt 5-0-ra, a Videotont pedig 5-1-re ütötte ki az ikonikus Verebes-csapat.

A gólkirályi címet Hannich Péter szerezte meg, aki 22-szer volt eredményes. A lista második helyezettje a szintén a győrieket erősítő, 21 gólig jutó Szentes Lázár lett. Hajszán Gyula 15, Burcsa Győző 13, Szabó Ottó 12, Póczik József 10 találattal zárta az idényt. A legendás hatos összesen 93 (!) gólt termelt a szezon során.

Sokat elmond a csapat teljesítményéről a nézőszám drasztikus emelkedése. Az NB I 1981–82-es kiírásában az ETO hazai meccseire átlagban 10 559-en látogattak ki, míg az előző idényben csak 3500 volt az átlagnézőszám. De nemcsak a zöld-fehér klub szurkolóit hozta lázba a látványos, gólgazdag meccseket játszó Rába ETO. Az ellenfelek drukkerei közül is sokan voltak kíváncsiak a győriek játékára, az együttes idegenbeli találkozóin 9 324 volt az átlagnézőszám. Érdekesség, hogy az 1982. április 28-án rendezett, bajnoki döntőnek is beillő Ferencváros–Rába ETO mérkőzésre 30 ezren látogattak ki az Üllői útra. Az összecsapást 4-3-ra nyerte meg az ETO.

Sorozatunk első részében, melyet a Győr+ Hetilap most következő, csütörtöki számában olvashatnak majd, Hajszán Gyula, Póczik József és Burcsa Győző eleveníti fel emlékeit az 1981–82-es szezonról.

Fotó: magyarfutball.hu
Kapcsolódó témák: #bajnokcsapat | #ETO FC Győr | #labdarúgás |