A pólósok pólósa Győrben járt

Fotó: Marcali Gábor
Nagy Roland
2020.07.14. 12:44

A magyar vízilabda történetének valaha volt egyik legjobb játékosa, az olimpiai bajnok Faragó Tamás látogatott Győrbe. A legendás pólós az Aqua Sportközpontban találkozott a Győri VSE fiataljaival, és a klub vezetőivel.

Nem csak vízilabdával, de az élet egyéb fontos dolgaival kapcsolatban is érdemes odafigyelni arra, amit Faragó Tamás mond. Az olimpiai, -világ, és Európa-bajnok legenda Győrben a fiatalok edzését figyelte, a játékosok, vezetők pedig nyitottak voltak a segítő szándékra, a legenda véleményére. A cél ugyanis egy: minél többen ismerjék meg, és válasszák a városban azt a sportágat, amely kilenc olimpiai bajnoki címmel büszkélkedhet.

„A vízilabda olyan környezetet teremt, amelyhez szívesen csatlakoznak az emberek. Nyáron ez még jobban működik, hiszen kék a víz, süt a nap, szinte strandhangulat van. Az én filozófiámban a rendszeresség lényegesen hatékonyabb a módszerességnél, így ha rá tudjuk venni a gyerekeket, hogy lejöjjenek az uszodába, az már egy jó kiindulópont, akkor lehet majd fejlődni is.

„Az én időmben ez volt a „bab elmélet”, ami azt jelenti, hogy minél tovább ázik a vízben a bab, annál puhább, annál jobb lesz. Minket is betettek a vízbe, és ha semmit sem csináltunk volna, akkor is fejlődünk. Szerencsére Győrben nem csak áznak a fiatalok, hiszen a nagyszerű létesítmények, és a kiváló szakemberek is segítik őket abban, hogy jobbak legyenek” – mondta Faragó Tamás.

Az 1972-es montreali olimpián aranyérmes legenda néhány hete a „Pólósok Pólósa” cím büszke birtokosa, hiszen az egykori vízilabdázókból, szakemberekből álló bizottság őt választotta minden idők legjobb magyarjának ebben a sportágban. Faragó Gyarmai Dezsőt és Kásás Tamást, és Benedek Tibort előzte meg ezen a szavazáson.

Faragó Tamás úgy gondolja, szükség van a vidéki bázisokra ahhoz, hogy a magyar vízilabda az elithez tartozzon továbbra is. A Győri VSE felnőtt csapatot ugyan még nem indít egyik bajnokságban sem, de ez utánpótlásban szép eredményeket ér el.

„A lányoknál és a fiúknál is gyermek, serdülő és ifi korosztályban is országos bajnokságokban szerepelnek a csapataink, a fiatalabbak pedig regionális szinten versenyeznek. Szeretnénk felnőtt csapatokat is idővel, hiszen így a legnagyobb tehetségeinknek lenne továbblépési lehetőség, és nem igazolnának el Győrből” – mondta Ábrahám Csaba a Győri VSE ügyvezető elnöke.

Ilyen, OBI-es klubhoz szerződő, és így szintet lépő vízilabdázó a 18 éves Pőcze Panna is, aki kettős igazolással eddig is játszott a Ferencvárosban, és a Győr korosztályos csapatában, most azonban végleg a fővárosi klubhoz kerül. A klub jelenleg nevelőegyesület, de idővel felnőtt csapata is lehet.

„Ha nagyot álmodunk, akkor mindenképpen az lehet a cél, hogy – az anyagi könnyebbség miatt – legyen egy női első osztályú felnőtt csapatunk. Ezt az együttest lehetne feltölteni a saját utánpótlás bázisunknál kinevelt fiatalokkal” – nyilatkozta Vogel Zsolt, a Győri VSE vezetőedzője.

A klubnál jelenleg több mint száz gyerek edz rendszeresen, versenyek egyelőre a vízilabda szövetség által szervezett nyári kupákra korlátozódnak, a bajnoki küzdelmek szeptemberben kezdődnek.

Kapcsolódó témák: #sport | #vízilabda |