Női kosárlabda

Legenda érkezik a kispadra

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Bobory Balázs
2020.04.29. 11:24

A magyar női kosárlabdázás ikonikus alakja, Iványi Dalma lesz a következő évadtól UNI Győr MÉLY-ÚT edzője. A korábbi remek irányító 3+2 évre érkezik városunk csapatához. A Széchenyi Kosárlabda Akadémiához a női válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert érkezik szakmai tanácsadónak.

Szép jövő körvonalazódik a győri kosárlabda-csapat előtt, hiszen a szakmai munka fő irányadóinak két olyan szakembert sikerült megnyerni, akik korábbi munkásságukkal sok lapot teleírtak a sportág magyarországi történelemkönyvébe.

Az UNI Győr MÉLY-ÚT csapatának a vezetőedzője a következő évadtól Iványi Dalma lesz, aki 3+2 évre kötelezte el magát a klubhoz.

A legendás irányító játékosként tízszeres magyar bajnok, tizenegyszeres Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-győztes. Összesen 134 alkalommal játszott a magyar válogatottban, négy Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon képviselte hazánkat. Azon kevés magyar játékosok közé tartozik, akik játszhattak az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokságban, a WNBA-ben is.

Iványi Dalma az elmúlt időszakban a Pécsi VSK-nál dolgozott szakmai igazgatóként, a felnőtt női válogatottnál Székely Norbert, az U18-asoknál Völgyi Péter segítője volt.

 „Kifejezetten hosszú távon szeretnénk megoldani a szakmai vezetést” – nyilatkozta az egyesület honlapjának Fűzy András elnök.

„Olyan edzőt kerestünk, aki fiatal, ambiciózus, de a kosárlabdában kiemelkedő eredményei, tapasztalatai vannak. Régi tervünk és vágyunk teljesül azzal, hogy Dalmát szerződtettük, hiszen többször kerestük különböző feladatokra. Most minden úgy alakult, hogy végül igent mondott. Ismeretségünk már huszonöt évre tekint vissza, emellett személyesen már hatodik éve együtt dolgozunk a különböző válogatottaknál.

Dalma kosárlabdáról kialakított filozófiája, a személyisége, meglévő szakmai tudása alapján nem is volt kérdés, hogy örömmel látjuk a kispadon, ráadásul személye illeszkedik a klub koncepciójába, miszerint minőségi magyar kosárlabdázókat szeretnénk nevelni, akikkel kimagasló eredményeket érhetünk el az NB I-ben, illetve a nemzetközi szinten.

Mindezt nem pár hónap, esetleg egy év alatt szeretnénk, a legfontosabb, hogy a tudatos építkezés, a türelem. Ennek is szól a hosszú távú szerződés. Nem elhanyagolható, hogy Dalma személyében igazi élő legendát tudunk példaképként állítani a fiatal játékosok felé. Szintén ennek a koncepciónak a része, hogy az akadémia szakmai tanácsadójának felkértük Székely Norbertet, aki el is vállalta a feladatot. Az első csapat szakmai stábjának tagja Fűzy-Antolovics Adél és Merim Mehmedovic lesz. Merim továbbiakban azt a feladatot is ellátja, amiért eredetileg Győrbe érkezett, a speciális, egyéni képzés lesz a feladata, a tehetségek, a fiatal játékosok fejlődését koordinálja.”

Iványi Dalma szintén a klubhonlapnak mondta el, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja a felkérést.

„Mikor befejeztem a pályafutásomat, tudtam, hogy edzősködni szeretnék, de abban is biztos voltam, hogy apránként építem fel edzői karrieremet, a felnőttekhez még nem éreztem akkor készen magamat. Ennek megfelelően a különböző korosztályokban gyűjtöttem a tapasztalatokat, a felnőtt válogatott melletti edzősködés is sokat segített. Bevallom, úgy terveztem, még egy-két évet várhat magára a nagy kihívás, de most jött ez a nagyon szimpatikus felkérés, ami felgyorsította a folyamatokat. Minden amellett szólt, hogy szintet lépjek, kipróbáljam magam ezen a szinten is. Éreztem, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni. Tény, hogy eddig minden Pécshez kötött, de a győri klubnál is több pécsi származású kollégám lesz, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolok, így nem leszek teljesen idegen.

A családom is jön velem, nyolcéves fiam és ötéves lányom is nagyon izgatottan várja az új életet. Itt szeretném megköszönni a PVSK-nak az elmúlt időszakot, nagyon szép feladat volt szakmai igazgatóként építeni a klubot, remélem, sok szép sikerben lesz részük. Ahogyan nekünk is Győrben.

A győri ajánlatban rendkívül vonzó volt, hogy hosszú távra terveznek, nem azonnal kell a csúcsra felérni, ebben az esetben valószínűleg nem is vállaltam volna a feladatot. Bízom benne, eredményes időszak vár rám, ránk Győrben, nagyon örülök, hogy Székely Norbert is szerepet vállal ebben. Hiszem, hogy noha elsődlegesen a győri kosárlabda sikereiért dolgozom, a későbbiekben ebből a magyar női kosárlabdázás is profitálni tud.”

A játékoskeret tekintetében úgy tudjuk, a magyar mag szinte teljesen kész, az utolsó simítások vannak még hátra a szerződéseken, hamarosan pedig a névsort is megismerhetjük, a külföldiekkel pedig zajlanak az egyeztetések.

Kapcsolódó témák: #kosárlabda |