A nemzetközi versenyeken is élmezőnyben a győri jetskisek

Pécskai István Fotó: Szabó Gábor
2023.06.29. 18:25

Különleges és látványos vízi sportágban érnek el kiemelkedő eredményeket a győri Szabó fivérek. Gábor és öccse, Barnabás versenyszerűen jetskizik – előbbi már a 2000-es évek közepe óta. Az idehaza a legsikeresebbnek számító egyesület, az Aktiv 80 Jetski Racing Team színeit képviselő sportolók állandó indulói a magyar bajnokságnak, emellett a nemzetközi porondon is az élmezőnybe tartoznak.

Gábor 2015-ben Európa-bajnoki ezüstérmet, egy évre rá pedig vb-bronzot nyert a GP3-as kategóriában. Testvére ugyanitt négyszeres Eb-győztesnek és egyszeres világbajnoknak vallhatja magát.

„Édesapánk mindig azt mondta, ha jó az idő, és lehetőségünk van rá, legyünk a szabadban. Így került hozzá és később hozzánk is közel a jetskizés. Gyerekkkoromban rögtön beleszerettem a sportágba, 10 évesen már egyedül jetskiztem. Később kimaradt ugyan néhány év, de aztán felnőttként visszataláltam a sportághoz, amelyet akkor már versenyszerűen kezdtem el űzni” – mesélte Szabó Gábor a Győr+ Médiának.

Gábor idén már sajnos nem tud versenyezni, mert combtöréséből lábadozik. A mindennapjai persze eddig sem csak az edzések és a versenyeken való részvétel körül forogtak, hiszen edzőként, szervezőként és sportvezetőként is tevékenykedik, ezekben a szerepkörökben szintén helyt kell állnia.

„Legutóbb Olaszországban vett részt rangos viadalon a csapatunk. Barnabás a GP1-es csúcskategóriában, a világ legjobbjai között versenyezve bejutott a legjobb nyolcba az időmérőn. A következő megméretés idehaza, Nyíregyháza-Leveleken lesz, bízunk benne, hogy ezúttal is jól teljesítenek majd a versenyzőink, akik novemberben Indonéziában szerepelnek. A juniorok edzőjeként egyébként azt látom, hogy a fiatalok rátermettek a feladatra. Immáron húsz éve vagyok benne a sportágban, és úgy érzem, most a legerősebb az utánpótlásunk. Nagyon tehetséges és ügyes a jelenlegi generáció, amelynek a tagjai fényes jövő előtt állnak” – mondta Szabó Gábor, aki amellett, hogy a pályafutása során szép eredményeket ért el, folyamatosan támogatta és támogatja a testvérét, hogy sikeres versenyző lehessen.

A magyar és a nemzetközi szövetségben egyaránt azért dolgozik, hogy színvonalasabb versenyek legyenek, és népszerűbbé váljon a jetski. Bár a koronavírus-járvány ezt a sportágat is visszavetette, az elmúlt időszakban szervezett viadalok azt mutatják, az embereket érdeklik a jetskiversenyek.

„Volt lehetőségem az elmúlt időszakban több promóterrel is tárgyalni, akikkel megvitattam az ötleteinket. Látványos, új helyszíneken rendezhetünk majd versenyeket a jövőben, ha minden jól megy, még szélesebb körben népszerűsíthetjük a jetskizést” – fejtette ki Szabó Gábor.

Kapcsolódó témák: #jetski | #vízisport |