A nagy elődök nyomdokain járnának a Rába ETO birkózói

Nagy Roland Fotó: MekliZ Fotó
2024.03.16. 18:39

A birkózás az egyik legsikeresebb olimpiai sportágunk, ráadásul az ötkarikás játékok bajnokain kívül sok világ- és Európa-bajnoka is van Magyarországnak. A szép eredményekből a győri kötődésű versenyzők is kivették a részüket, elég, ha csak a vb-aranyérmes Sillai Lászlót, a világbajnoki második helyezett Klauz Lászlót vagy az olimpikon Orbán Józsefet említjük. Volt olyan időszak, amikor három birkózóklub is működött Győrben.

A versenyzőknek mindig kiváló edzők adták át tudásukat, közöttük van a korábban versenyzőként is sikeres Danyi László, aki a birkózás mellett cselgáncsozóként is a hazai elitbe tartozott, napjainkban pedig a Rába ETO SE birkózóinak szakosztályvezetője, edzője.

„Nem tudom megmondani, hogy a birkózás és a judo közül melyiket szeretem jobban, már csak a kezdetek miatt sem. Akkoriban a két sportág kitöltötte az életemet, az életünket, hiszen nemcsak én, hanem például a későbbi birkózó világbajnok Sillai Laci is indult cselgáncsversenyeken. Heti két judo- és három birkózóedzésem volt, az egyik sportágban tanultakat remekül tudtam hasznosítani a másikban, ez oda-vissza működött.”

Danyi László azt mondja, a győri birkózóké mindig is nagyszerű közösség volt. A sportág legendái szeretettel fogadták a gyerekeket az edzéseken, tanítani akarták őket. Az edzői szakma nemcsak arról szól, hogy a különböző technikákra okítson a mester, hanem embert kell, hogy neveljen a gyerekekből.

„Amikor elvállaltam az újjáalakult Rába ETO SE birkózó szakosztályának vezetését, a sikeres múlt motivált. Amikor még versenyszerűen sportoltam, a városban kettő, de hosszú évtizedekig három birkózóklub működött, és egy egészséges rivalizálás volt közöttük, most is erre van szükség. Azok a klubok békében megvoltak egymás mellett, együtt edzőtáboroztunk, és ha valaki egyik csapatból a másikba vágyott, nem gördítettünk elé akadályt. Meggyőződésem, hogy most is szükség van több birkózóegyesületre. Edzői pályafutásom során azt tapasztaltam, mindig sok gyereket érdekelt a sportág, de mostanában a virtuális világ adta új dolgok sok fiatal figyelmét elviszik a sportról. Van egy 1985-ös fényképem, amelyen a serdülő- és az ificsapatom látható, nagyjából negyven gyerek.”

Danyi Lászlónak, és a Rába ETO birkózóinak egyik legfontosabb célja, hogy ismét sokan válasszák ezt a sportágat. A zöld-fehér klubnál kiváló körülmények között, felkészült szakemberek várják azokat, akik kipróbálnák a birkózást.

„Toborzunk, folyamatosan járjuk az iskolákat, én magam is edzősködöm a klub mellett a Kossuth-iskolában is. Szép létszámmal dolgozunk a különböző korosztályokban, és idővel még többen leszünk. A birkózás jó alapot ad minden más sportághoz, megadja a hajlékonyságot, rugalmasságot, és persze kell hozzá bátorság is. Aki kedvet kapott a birkózáshoz, személyesen jelentkezhet nálunk a birkózótermünkben, de a Rába ETO Győr SE weboldalán is megtalálható minden fontos információ a toborzásunkról.”

Kapcsolódó témák: #birkózás | #rába eto se |