Petrov Ivánnal beszélgettünk

A középszer nem siker, a legjobbra kell törekedni

Fotó: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2020.03.08. 17:45

Petrov Ivánt a legtöbben úgy ismerik, mint olimpiákat megjárt úszóedzőt, sportdiplomáciában jártas, kiemelt tisztségeket betöltő vezetőt, Jakabos Zsuzsanna férjét, vagy éppen a sport és kultúra szerelmesét. Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere kinevezését követően egy újabb fontos feladattal bízta meg.

Mennyire érte váratlanul a felkérés, és ami ennél is fontosabb, mi a feladata Győr sportért felelős polgármesteri biztosának?
Nem számítottam rá, hogy megtalál egy ilyen kinevezés, de óriási megtiszteltetésnek tartom. Azon kell dolgoznom, hogy a város sportja minden szempontból jobban működjön. Ez mérhető eredményességben és gazdaságilag is. Utóbbi némileg bonyolultabb, például a rendezvényeknél meg kell szűrni, hogy érdemes-e idehozni. Nem mindegy, hogy egy verseny, amit befogad a város, hány embert mozgat meg, és hány vendégéjszakát hoz. A sportérték is egyfajta fokmérő, de az egy hangzatos fogalom, mert ma már mást értünk alatta, mint régebben. Biztos, hogy ebben a városban is több gyerek játszik FIFA20-at, vagy néz e-sport közvetítést, mint amennyien ETO-meccsre járnak, ez szomorú, de érdekes trend.

Mondhatnánk, hogy nem lesz nehéz dolga, mert Győrt mindig is sportos városnak tartották, az itteni sporteseményeket etalonként emlegették. Min kell változtatni?
Rendezvények szintjén ez a város világhírű. Olyan események házigazdája volt Győr, amelyek nehezen megismételhetők. Nem ezzel van a gond, hanem például azzal, hogy csupán két egyesületünk van jelenleg, amely olimpikont ad Magyarországnak, a Győri Vízisport Egyesület és a Győri Úszó SE. Az, hogy a város ékköve az Audi ETO KC, nagyban annak köszönhető, hogy van egy olyan elnöke, mint dr. Bartha Csaba, aki nem bírna együtt élni azzal a tudattal, hogy nem a legmagasabb szinten teljesít a csapat. Kocsis Róbertnek, a kajak-kenusok elnökének rémálma, ha esetleg az ő vezetése alatt nem lesz érme a klubnak az olimpián. Az ilyen emberek viszik előre a sportot. Van két nagy ellenségünk: a megszokás, a közöny. Nem szabad, hogy olyan dolgokat eredményként kezeljünk, amiket szégyellni kellene.

Konkrétan mire gondol?
Ha vívásban egy versenyző kijut az olimpiára, az nem eredmény. Amikor egy kajakos csak pontot szerez az olimpián, a közvélemény azt mondja, hogy az az ember és az edzője csak felesleges súly volt a repülőn. Vannak ellenben sportágak, egyesületek, ahol olyan dolgokat próbálnak eredményként feltüntetni, amit a valódi élsportban inkább szemlesütve takargatnának. Ezek nem eredmények. Minden focista kissrácnak, aki ebben a városban futballcipőt húz, az a vágya, hogy egyszer aranylabdát nyerjen. Nem azzal kel és fekszik, hogy az NB II-be igazoljon. Konzerválni a középszert és eredményként feltüntetni, amit régen szégyelltünk, az önámítás. Ha Hajszán Gyulának karrierje legszebb éveiben azt mondja valaki, hogy az ETO NB II-es lesz, lehet, hogy lekever az illetőnek egy pofont. Rendet kell tenni a fejekben néhány helyen.

Azt mondják önről, hogy a sportban, sportdiplomáciában nem csak helyi, de országos szinten is elismerésre méltó figura, ha fogalmazhatok így, jelentős tényező. Ez is szerepet játszott a kinevezésében?
Ez szólt talán annak is, hogy a Győri Úszó SE hét év alatt az ország egyik legeredményesebb úszóklubja lett. Ismert, hogy a hazai, az európai, és a nemzetközi úszószövetségben is posztot töltök be, itthon az utánpótlás-válogatott kapitánya vagyok. Hét éve élek Győrben, és nem szűkül le a mozgásterem az otthonomra és az uszodára. A filharmónia, a balett, a színházi közeg ugyanúgy ismerős terep számomra, mint a sport világa. A kajakos legenda Sztanity László vezetésével minden hónapban összehozzuk az egyéni sportágak edzői fórumát, sok résztvevővel, ahol értékes gondolatok, megoldások születnek.

Győrben a sport az utóbbi, több mint egy évtizedben kiemelt szerepet játszott, kiemelt anyagi támogatással. Ez folytatódik?
Az élősport támogatásának összege nem változik. Sokan megkerestek azzal, hogy mire kellene költeni a város pénzét. Ezt bárki el tudná költeni, ez nem nagy kunszt. A feladat nem ez, hanem az, hogy miként csatornázzunk be új forrásokat, hogyan javítsuk az országos szakszövetségekkel közösen, valamint egyéb pályázati lehetőségekkel a győri sportéletet. Kiemelt szerepet kap a parasport, ami régóta a szívügyem. A GYAC-ban külön szakosztály indul, és aki úgy érzi, hogy ebben szívesen részt venne, szeretettel várjuk.

Sűrű heteken van túl polgármesteri biztosként, hogyan telt ez az időszak?
Élvezem ezt a tempót, eddig is így éltem, dolgoztam. A városháza számomra kicsit olyan, mint egy zenekar, amelynek van egy karmestere: Dézsi professzor. Nekem a zongorát kell cipelnem, és ez csöppet sem derogál. Úgy érzem, néhány szép darabhoz már rövid idő alatt tudtam asszisztálni. Hosszú távon a legfontosabb, hogy ha ebben a városban egy kislány vagy egy kisfiú bármilyen sportágat választ, mi hozzá tudjuk segíteni ahhoz, hogy az álmait megvalósítsa. Örülnék annak is persze, ha 2024-ben még több olimpikonunk lenne. Ehhez többek között fel kell vennünk a versenyt a fővárosi egyesületekkel, amire lehet megoldás, dolgozunk rajta.

Kapcsolódó témák: #Győri önkormányzat | #Helyi sport |