Tokió2020

A Hosszú-affér és az érmekben mért siker

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.07.29. 18:00

Nagy Roland kollégánk jó szokása szerint élőben jelentkezett be Tokióból a Győr+Rádió reggeli műsorában, ahol számos téma mellett szóba került, hogy Hosszú Katinka visszalépése valóban elvett-e egy lehetőséget Jakabos Zsu-tól, illetve, hogy mi magyarok mennyire becsüljük meg olimpiai pontszerzőinket és helyezettjeinket.

A stúdióból Bajzát Zsuzsi és Orosz Sanyi egyik kérdése arra vonatkozott, hogy Hosszú Katinka visszalépésének milyen volt a tokiói visszhangja, illetve hogy ezzel Katinka valóban megfosztotta-e a Győri ÚSZÓ SE versenyzőjét, Jakabos Zsuzsannát egy újabb olimpiai szerepléstől 200 méter pillangón.

Nagy Roland ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá: maga Petrov Iván, Zsu férje és edzője nyilatkozta azt az eset után, hogy nem kell túlságosan túlbonyolítani a kérdést. Mint felidézte, Petrov Iván szerint alapvetően a jelenleg érvényes szabályokkal van probléma, ezeket volna érdemes újragondolni. Például azzal, hogy akár még az olimpián is lemondhasson valaki úgy egy úszószámot, hogy más beugorhasson helyette.

Kollégánk ezután immár a saját véleményét tolmácsolva azért annyit ehhez hozzátett, hogy Katinka jobban átgondolhatta volna, milyen számokban akar ténylegesen elindulni a játékokon, pláne úgy, hogy 2016-ban Rióban már megtörtént gyakorlatilag ugyanez az eset. Katinka ugyan kvótát szerzett 2016-ban is, de végül Rióban sem állt rajthoz 200 pillangón, míg akkori formája alapján Jakabos Zsu nagy valószínűséggel olimpiai döntőbe kerülhetett volna. (Idén erre valószínűleg kevesebb esélye lett volna).

A másik téma, amit körbejártak a reggeli adásban, hogy mi magyarok az olimpiai bajnokok és érmesek mellett mennyire becsüljük meg az olimpiai pontszerzőinket, illetve a további helyezetteket:

„Ezek mind nagyon nagy eredmények. Éppen erről gondolkodtam tegnap is, hogy mi tipikusan olyan nemzet vagyunk, aki olimpiai érmekben méri a sikert. Fémmániások vagyunk. Ha valaki nem az első három hely valamelyikén végez, gyakran azt sem tudjuk, hogy illető kint volt a játékokon, nemhogy hetekkel-hónapokkal, netán évekkel később még beszélnénk róla.” – jegyezte meg kiküldött tudósítónk.

„Érdemes volna azt nézni inkább, hogy önmagához képest valaki milyen teljesítményt nyújt, mennyit fejlődött. Erre persze lehet mondani, hogy az élsport már nagyon régóta a sikerről, az eredményekről és pénzről szó, de ne felejtsünk el, hogy mi is volt eredetileg az olimpiák szellemisége. Nem biztos, hogy csak arany-ezüst és bronzéremben mérhető a magyar sportolók teljesítménye” – zárta szavait a Győr+Média Tokióba akkreditált sportriportere.

Az első reggeli bejelentkezés visszahallgatható itt:

A mai nap második rádiós bejelentkezésében pedig többek között arról esett szó, hogy teljesen külön választották a szervezők az olimpia helyszíneit és résztvevőit a külvilágtól. A folytatásban az is kiderül, hogy a Japán fővárosában járva az ember néha tényleg úgy érzi, mintha a jövőben lenne, de nagy különbségek Európához és Magyarországhoz képest összességében sincsenek. Az pedig, hogy milyen különböző kütyük, applikációk segítik a helyszíni tudósítók munkáját, és milyen sporteseményekre kért akkreditációt Roland, kiderül a beszélgetés második feléből, amely teljes egészében visszahallgatható itt: