Tokió2020

A csütörtök a magyar zászlóvivők emlékezetes napja lehet

Illusztráció: media.tokyo2020.org
Győr+
2021.07.28. 20:34

Csütörtökön két legendás magyar sportoló, a múlt pénteki megnyitón zászlóvivő úszó Cseh László és a tőrvívó Mohamed Aida is szerephez jut a tokiói olimpián.

A 35 éves Cseh – aki 200 méter vegyesen Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt – a tizedik idővel lépett tovább a csütörtöki elődöntőbe, és elmondása szerint ezzel fél nappal kitolódott a karrierje vége. Azaz, ha Cseh nem kerül fináléba, akkor csütörtökön zárul sikerekben gazdag – a többi között négy ötkarikás ezüstérmet és két világbajnoki aranyat hozó – pályafutása.

Amennyiben a 45 esztendős Mohamed a női tőr csapatversenyen lehetőséget kap, úgy magyar rekorderként hetedszer vesz részt nyári játékokon. Az együttesnek nem kedvező a beosztása, mert az egyik legerősebb ellenféllel, az olasz válogatottal kezd, vagyis nagy bravúr lenne az elődöntőbe kerülés. A világbajnoki második (1993), 2007-ben csapatban Európa-bajnok Mohamed egyéniben a 2004-es, csapatban az 1996-os és 2008-as olimpián volt negyedik.

Csütörtökön a magyarok közül a legnagyobb éremesélye az úszó Kapás Boglárkának lehet, aki a harmadik idővel került a 200 méter pillangó fináléjába, ugyanakkor Németh Nándor 100 méter gyorson is döntőzik, akárcsak a női gyorsváltó 4×200 méteren. A 200 méter pillangó friss olimpiai bajnoka, Milák Kristóf ezúttal 100 méter pillangón előfutamozik, akárcsak 200 méter háton Hosszú Katinka, akinek eddig nem sikerült jól a tokiói olimpia.

A vitorlázó Berecz Zsombor a második helyről várhatja a Finndingi csütörtöki folytatását. A férfi vízilabdázók kötelező győzelem előtt állnak a dél-afrikaiak ellen. A női kézilabdázóknak két vereség után kellene javítaniuk a címvédő oroszok ellen, akik szintén nem mutattak eddig csúcsformát, hiszen csak egy pontot szereztek.

A tornász Kovács Zsófia az egyéni összetett döntőjére készül, és ha nem ront, akkor a legjobb tíz közé kerülhet. Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárban megcélozhatja a döntőt, akárcsak a sportpisztolyos Major Veronika. A cselgáncsozó Cirjenics Miklós a 100 kilogrammos kategóriában a háromszoros Eb-bronzérmes lett Jevgenis Borodavkóval kezd.

Kapcsolódó témák: #Magyarock | #Tokió2020 |