Labdarúgás

A Barcelona az életben maradásért futballozik a BL-ben

Fotó: Pixabay
Pécskai István
2021.12.08. 12:36

Sorsdöntő csata vár a spanyol Barcelonára a labdarúgó-Bajnokok Ligájában. A katalán csapatnak muszáj nyernie a német Bayern München otthonában, hogy biztosan továbbjusson a csoportkörből.

A mai találkozó (M4 Sport, 21 óra) a Bayern számára már tét nélküli, az eddigi öt forduló során megszerzett maximális, 15 pontnak köszönhetően biztosan csoportelsőként várhatja a nyolcaddöntőt. Ugyanakkor Julian Nagelsmann vezetőedző hangsúlyozta, nem tartalékol a katalánok ellen.

,,A lehető legerősebb csapatunkkal fogunk pályára lépni a Barcelona ellen. Üdvözletünket küldjük Lisszabonnak, ne aggódjanak – utalt a Bayern edzője rá, hogy a szintén a továbbjutásért küzdő portugál Benfica számára fontos, hogy a német csapat komolyan vegye a következő mérkőzését, s ne szenvedjen vereséget.

A jelenleg a csoportban a második helyen álló Barca csak akkor jut biztosan a legjobb 16 közé, ha legyőzi idegenben a bajor együttest, amely Spanyolországban 3-0-s diadalt aratott a két fél előző összecsapásán. Ha a Barcelona döntetlent játszik, vagy vereséget szenved, akkor a csoport másik meccsének eredménye dönt a sorsáról. Amennyiben a Benfica megveri otthon az ukrán Dinamo Kijevet, s a Barca nem nyer, a lisszaboniak jutnak a nyolcaddöntőbe.

A jelenlegi erőviszonyok és a múlt eredményei alapján óriási meglepetés lenne, ha a Barcelona nyerne Münchenben. A győzelem még sohasem sikerült a Barcának az Allianz Arénában, ráadásul a müncheniek verték meg a spanyol alakulatot a legtöbbször a nemzetközi kupákban. Az 2019–20-as idény negyeddöntőjében például megsemmisítő 8-2-es vereséget szenvedett a Barcelona a Bayerntől a BL-ben.

Legutóbb egyébként a 2000–01-es idényben esett meg az a csúfság a Barcával, hogy nem jutott tovább a csoportkörből. A klub rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, csőd veszélyezteti, hiszen 1,5 milliárd euró (552 milliárd forint) az adóssága. Ha a gárda búcsúzik a BL-től, nagyjából 9,6 millió euró (3,5 milliárd Ft) bevételtől is elesik.

Az E csoport állása
1. Bayern München 15 pont
2. Barcelona 7
3. Benfica 5
4. Dinamo Kijev 1

Kapcsolódó témák: #Bajnokok Ligája | #labdarúgás |