Két aranyérem is összejöhet

A bajnokságban és a kupában is csúcsra tör az ETO

Fotó: ETO FC Facebook
Nagy Roland
2022.04.11. 08:05

Remekül szerepel az élvonalbeli bajnokságban és a Magyar Kupában is az ETO FC Győr női labdarúgócsapata. Nem volt ez mindig így, tavaly például csak óriási hajrával tudott NB I.-es maradni a csapat.

Akkor azonban minden téren megerősödött a női szakág, így a lányok most már két sorozatban is az aranyéremért küzdhetnek. Az idényről, a klubról, és a további feladatokról beszélt a Győr+ Rádióban Süle Dóra, az ETO válogatott játékosa és Horváth Cs. Attila, a labdarúgók női szakosztályának vezetője.

„Komoly hagyományai vannak Győrben a női focinak, régebben a Győri Dózsában, majd napjainkban az ETO-ban teljesedhetett ez ki. Az előző évig nem volt a klubnál olyan ember, aki összefogta volna a szakágat, ez a feladat rám várt, bevállaltam, és nagyszerű dolgok történtek velünk. Az előző idényben az utolsó előttiről az ötödik helyig kapaszkodtunk fel, és aztán a szerencse is mellénk állt. A bent maradással együtt komoly anyagi támogatást is kaptunk a szövetség egyik főszponzorától, illetve egy központi akadémiai támogatáson keresztül. Ez is óriási lehetőség a fejlődéshez, a város támogatása mellett” – kezdi az előző időszak rövid összegzését Horváth Cs. Attila, aki több évtizedes sportvezetői pályafutása alatt másodszor dolgozik női sportolókkal, hiszen korábban volt a mosonmagyaróvári kézilabdások elnöke is.

A vezetőség szeretett volna győri kötődésű kiváló játékosokat a klubhoz hozni, így az a Rácz Zsófia is a csapathoz került, aki győri ugyan, de sosem játszott az ETO-ban. Süle Dóra is ekkor jött vissza Németországból.

„Amikor én váltottam és Németországba mentem, akkor még jóval nagyobb különbség volt az ottani színvonal és a magyar között, más volt a mentalitás, az egész körítés. A visszatérésem után azt látom, hogy már nincs akkora lemaradásunk nemzetközi szinten. Az ETO utánpótlás szinten is jól áll, öt-hat felnőtt válogatott játékosunk van általában, sőt a korosztályos válogatottakban is sok az ETO-futballista” – mondta a klub saját nevelésű játékosa, aki arról is beszélt, hogy mennyire egységes az a keret, amely érmekért küzd. „Csapaton belül nincsenek problémáink, nagyon jó közösség vagyunk, mindent meg tudunk beszélni egymás között. Ha ritkán vannak gondok, az csak abból adódik, hogy a férfiak nehezebben értik meg a nőket, a női élsportolókat is, így kisebb konfliktusok maximum a vezetőség és a lányok között lehetnek.” 

Horváth Cs. Attila úgy látja, a férficsapat megítélése viszi a hátán a klubot. Ha az ETO beváltja a jövő évi elképzeléseket, és visszakerül a férfi szakág az NB I.-be, abból a női csapat is profitálhat. A célok komolyak, a lányok olyan teljesítményt nyújtottak, ami jó alap ahhoz, hogy az új tulajdonos is komolyan vegye a női focit. 

Tizenöt forduló után az ETO nyolc győzelemmel, négy döntetlennel és három vereséggel, 28 ponttal a nyolc csapatot felvonultató NB I. tabellájának második helyén áll. A Győr hátránya kilenc pont a listavezető Ferencváros mögött. A lányok következő bajnoki meccsüket a 16. fordulóban hazai pályán az Astra ellen vívják április 16-án. Az ETO a Ferencváros legyőzésével bejutott a Magyar Kupa fináléjába, ahol a trófeát a Haladás Viktória legyőzésével hódíthatja el. Az MK-döntő április 27-én lesz a fővárosban a Hidegkuti-stadionban.

„Volt egy egyeztetés a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, sok kérdésre választ kaptunk. Lesz élő televíziós közvetítés, de természetesen szervezünk buszokat a szurkolóinknak, és az utánpótlásbázisunk fiataljait is elvisszük erre a fontos találkozóra” – tette hozzá Horváth Cs. Attila.

Kapcsolódó témák: #ETO | #labdarúgás | #női labdarúgás |