46 éve adták át a legendás Rába ETO-stadiont

Pécskai István Fotó: gyoriszalon.hu
2023.06.22. 15:46

Napra pontosan 46 esztendővel ezelőtt, 1977. június 22-én nyitotta meg kapuit a Rába ETO új győri stadionja, amely akkoriban Európa egyik legmodernebb és legszebb arénájának számított. Az impozáns létesítmény 2005-ös lebontásáig 38 éven keresztül volt Győr egyik ékköve.

A stadionban számos emlékezetes mérkőzést játszott a Rába ETO, amely a 80-as években élte legsikeresebb időszakát. Az aranykorszakban kétszer lett NB I-es bajnok a zöld-fehér gárda, amely nemcsak a hazai sorozatokban, hanem a nemzetközi kupaporondon is felejthetetlen találkozókat vívott meg. Az olasz Juventus, az angol Manchester United és a fehérorosz Dinamo Minszk is vendégszerepelt a létesítményben, amelyben a magyar válogatott is több alkalommal pályára lépett. Gyakran telt ház, 25 ezer néző drukkolt a lelátókon. Az ETO 1982-83-as szezonjában az átlagnézőszám 17 ezer volt.

Az első esemény, amelyet a stadionban rendeztek, az 1977-es úttörő-olimpia megnyitója volt. A létesítmény hosszanti oldalain a lelátók magasabbra épültek a kedvezőbb látási viszonyok miatt. A játékteret hatsávos, nemzetközi versenyekre is alkalmas salakos futópálya övezte, amit ugró- és dobóhelyek egészítettek ki. A stadion tehát nemcsak futballmérkőzéseknek, hanem atlétikai versenyeknek is otthont adhatott.

Sajnos 2005-re a statikai állapota annyira rossz lett, hogy le kellett bontani a létesítményt. A helyére épített, 15 600 férőhelyest arénát 2008-ban adták át.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás | #stadion |