325 milliós támogatás a győri sportegyesületeknek

Pécskai István Marcali Gábor
2023.02.27. 09:39

Győr az élet minden területén a legsikeresebb hazai városok közé tartozik, és ez alól a sport sem kivétel. A klubok nem mellékesen utánpótlás szinten is sikert sikerre halmoznak, s fényes jövőképpel rendelkeznek. Az utóbbi időszakban elért kiváló eredményeknek köszönhetően az állam idén három győri sportegyesületet is kiemelt támogatásban részesít a központi költségvetésből.

Az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC esetében a világ egyik legjobb női kézilabdacsapatáról beszélhetünk, de a női labdarúgó NB I.-ben és a kosárlabda élvonalban is van csapata a Rába-parti városnak. Emellett az egyéni sportágak győri képviselőire, például az atlétákra, a kajak-kenusokra és az úszókra is büszkék lehetünk. Az említett sportágak képviselői olimpiai aranyéremmel, világ- és Európa-bajnoki címekkel örvendeztették meg a győrieket az elmúlt esztendőkben. A klubok nem mellékesen utánpótlás szinten is sikert sikerre halmoznak, s fényes jövőképpel rendelkeznek.

Hatalmas elismerés a városnak, hogy a Győri Atlétikai Club 185, a Győri Vízisport Egyesület 100, a Győri Úszó Sportegyesület pedig 40 millió forintot kap. A három egyesület, amely az első kategóriába került a kilenc kiemelt vidéki sportszervezet közé, összesen tehát 325 millió forintos támogatásban részesül.

Papp Oszkár elnök büszke rá, hogy a Győri Atlétikai Clubot a legjobbak között tartják számon idehaza.

„Az elmúlt két és fél év kemény munkájának köszönhető, hogy a kiemelt győri egyesületek listáján a harmadik helyről az elsőre ugrottunk. Felnőtt Eb-aranynak, világbajnoki ezüstéremnek és Világkupa-győzelmeknek is örülhettünk az elmúlt időszakban. 70 magyar bajnoki címet szereztünk, és összesen 100 sportolónk lett az ország legjobbja. Nagy megtiszteltetés számunkra a 185 millió forintos állami támogatás, amelynek egyébként szigorú felhasználási szabályai vannak. Arra kell fordítanunk, ami a fejlődésünket szolgálja. Költhetjük például eszközök beszerzésére vagy bérekre” – mondta Papp Oszkár.

Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetőedzője hangsúlyozta, a 40 millió forintos támogatást nem használhatják például a rezsiköltségek fedezésére, a teljes összeget a sportágfejlesztésre kell fordítaniuk.

„A versenyzőkre és az edzőkre költhetjük a pénzt annak érdekében, hogy a sportszakmai munkát még magasabb szintre emeljük. Ebből az összegből fedezhetjük például a trénerek továbbképzését, illetve az edzőtábort és a versenyeken való részvételt az úszóink számára. A pénz plusz támogatást jelent számunkra az eddigi lehetőségeinken felül. Erős utánpótlásbázisunk van, összesen 25 versenyzőnk szerepel a különböző válogatottakban, büszkék vagyunk a jövő bajnokaira és a felnőtt győri úszókra is. Komoly céljaink vannak ebben az esztendőben is, minél hamarabb igyekszünk megszerezni a kvalifikációt a párizsi olimpiára. Remélhetőleg legalább három versenyzőnk szerepelhet majd az ötkarikás játékokon” – fogalmazott Petrov Iván.

Weisz Róbert társelnök szerint a 100 millió forintos támogatás nagyban segíti a Győri Vízisport Egyesületet, hogy még tovább fejlődjön.

„Az a célunk, hogy sikerüljön megtartanunk a versenyzőink létszámát, s őket még magasabb szintre juttassuk. Kvalifikációs év van az ötkarikás játékokat illetően. Minden szakágban válogatott versenyzőink vannak, legyen szó a felnőttekről vagy az utánpótlás korúakról. Az olimpiai kvalifikációt elsősorban Kopasz Bálinttól és Takács Kincsőtől várhatjuk idén – jelentette ki Weisz Róbert.

Az országos sportegyesületi rangsorban, amelyet a 2022-es évben az olimpiai rendszerben elért eredmények alapján állítottak fel, az ötödik helyet sikerült megszerezniük.

„Szerencsére 2010 óta folyamatosan az élmezőnyben vagyunk. Nagyon jólesik az anyagi támogatás, hiszen ezzel elismerik a munkánkat. Büszkék lehetünk a győri sportegyesületekre” – jegyezte meg Ábrahám Csaba, a Győri Vízisport Egyesület elnöke.

Kapcsolódó témák: #egyesület | #támogatás |