102 évesen is minden nap tornázik a csúcsdöntő Keleti Ágnes

Pécskai István Fotó: MOB-média/Szalmás Péter
2023.09.08. 11:57

Péntektől Keleti Ágnes a legmagasabb kort megélt olimpiai bajnok a világon, egyben a harmadik legidősebb élő olimpikon.

Az 1921. január 9-én született ötszörös olimpiai bajnok legenda a Nemzet Sportolója. A vízilabdázó Tarics Sándor 2016. május 21-én hunyt el, azóta Keleti Ágnes a legidősebb élő magyar olimpiai bajnok. Péntektől pedig a legmagasabb kort megélt olimpiai bajnok is a világon, ugyanis Tarics 102 évet és 241 napot élt, ezt haladta túl a legeredményesebb magyar tornász.  

Keleti Ágnes 102 évesen is minden nap tornázik, sok gyümölcsöt és csokoládét eszik, szemüveg nélkül nézi a tornaközvetítéseket az interneten, és kritikusan szemléli a gyakorlatokat. A legmagasabb kort megélt olimpikon, vagyis olimpiai résztvevő egyébként az 1948-as ötkarikás játékokon szerepelt uruguayi vitorlásversenyző, Félix Sienra, aki 107 éves és 9 napos korában hunyt el.

Keleti Ágnes a helsinki és a melbourne-i olimpián összesen 10 érmet nyert, köztük öt aranyat, három ezüstöt és két bronzot. Az 1954-es római világbajnokságon egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzérmet is begyűjtött.

Számos elismerése közt a Magyar Olimpiai Bizottság olimpiai aranygyűrűse, érdemérmes tiszteletbeli tagja, Fair Play Életműdíjasa, Prima Primissima-díjas; Újpest, Terézváros és Budapest díszpolgára, a Nemzet Sportolója.

A nem mindennapi csúcsdöntés alkalmából Keleti Ágnest az otthonában köszöntötte Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Wladár Sándor és Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnökei.

Kapcsolódó témák: #olimpia | #torna |