Veszélyes lódarázs jelent meg a Szigetközben

Győr+ Fotó: Wikimedia
2023.09.06. 07:16

A Magyar Természettudományi Múzeum rovartani szakértője is megerősítette, hogy az augusztus végén, egy Győr-Moson-Sopron vármegyei méhész által bejelentett méretes hártyásszárnyú rovar az Európában invazív fajnak tekinthető ázsiai lódarázs, melyet ezúttal a Szigetközben fogtak be.

A rendkívül veszélyes darázsféle hazai megjelenéséről az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közleményt adott ki. Ugyanis az első augusztus 21-ei bejelentést követően másnap, augusztus 22-én néhány befogott példány is eljutott az egyesülethez.

A mindenre kiterjedő, tudományos igényű taxonómiai azonosítás hosszabb időt igényel ugyan, de az elsődleges vizsgálatokon alapuló fajjegyekre figyelemmel bizonyosnak látszik, hogy a rendkívül veszélyes invazív rovar immár Nyugat-Magyarországon is megjelent. Tekintettel arra, hogy a legelső magyarországi észlelés Győr-Moson-Sopron vármegyében történt, az OMME felhívja a figyelmet, hogy egyelőre elsősorban a megye területén, illetve az ország nyugati sávjában szükséges figyelemmel kísérni az invazív rovar terjedési irányát.

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) eredendően a Távol-Keleten és Délkelet-Ázsiában honos rovarfaj. Egyes kifejlett példányai elérhetik, sőt, meg is haladhatják a 4,5 – 5,5 centiméteres hosszúságot. Különösen agresszív ragadozó, amelynek zsákmányát elsősorban más rovarok alkotják. Egyik kedvenc zsákmányállata az amúgy is veszélyeztetett házi vagy nyugati mézelő méh. Az emberre is veszélyes rovarnak számít. Igen erős a mérge, ezért a csípése súlyos, nem egyszer halállal végződő allergiás rohamokat válthat ki. 

2004-ben bukkant fel először az európai kontinensen, Franciaországban, vélhetően egy hajó fedélzetén hozhatták be Kínából. Az invazív rovart ma már Németország egyes vidékein és Ausztriában is azonosították. Az OMME illetékesei szerint ezért várható volt, hogy előbb-utóbb Magyarországon is felbukkan. 

Kapcsolódó témák: #lódarázs | #méhész | #rovar | #szigetköz |