Versenybe szálltak a négylábúak

Fotó: Csollán Tamara
Csollán Tamara
2022.06.11. 18:50

Különleges, két napon át tartó versenynek ad otthont ezen a hétvégén Vámosszabadi. Itt rendezik meg ugyanis az A-Team Agility Kupát, az indulók pedig nem akárkik: a felállított akadálypályákon kutyák és gazdáik próbatétele zajlik.

“Lendületes, pörgős, vidám” – így jellemzik az agility-t a sportág kedvelői, akiknek bizony nagyon hiányoztak már a mai és ehhez hasonló megmérettetések.

Száznegyven nevezés érkezett, ki voltak már éhezve az emberek az agility-re. A pandémia alatt sok verseny elmaradt, idén azonban európa- és világbajnokság is lesz, ahol szép számmal képviseltetik magukat a magyar válogatott tagjai is. Ez a kupa többek között ezért is különleges, hiszen nem saját, hanem a világbajnokságon szereplő pályaterveket kell teljesíteniük a versenyzőknek. Ez egy kis extra gyakorlás nekik, az pedig mindenkinek jól jön” – meséli Pirity Árpád, az A- Team Agility Egyesület elnöke, aki szerint kétség sem fér hozzá, ezen a hétvégén minden adott, ami a jó hangulathoz kell:

“Jól érezzük magunkat, minden a terveknek megfelelően alakul. Az idő csodálatos, kicsit ugyan meleg van, de minden kutyának van lehetősége arra, hogy lehűtse magát: hoztunk medencét és öntözőkannákat, de itt van mellettünk a bácsai csatorna is, amiben úszni is tudnak. A helyszínen büfé üzemel, sőt a polgármester engedélyt adott rá, hogy a verseny hétvégéjén az itt felállított ugrálóvárat a gyerekek használhassák.”

Petrik Katalin, az A-Team Agility Egyesület egyik tagja két kutyájával, a hét éves Lizával és az öt éves Dorkával érkezett a versenyre. Kati öt éve versenyzik, ő is és négylábúi is imádják ezt a sportot.

“Nagyon sok mindenre meg kell tanítani a kutyát, még egy aránylag egyszerűnek tűnő pályán is rengeteg a kihívás. Liza és Dorka például egy shih-tzu és egy palotapincsi. Mivel ők kistestű kutyák, nekik maga az ugróakadály sem egyszerű – mondja Kati, majd hozzáteszi, az agility egy igazi csapatjáték. “Sok minden múlik a felvezetőn. Ismerned kell a kedvencedet, a korlátait, a félelmeit, a gyengéit ugyan úgy, mint az erősségeit, ezeket szem előtt tartva kell végigsegítened őt a pályán. Az agility-ben az a szép, hogy nemcsak fizikálisan és mentálisan foglalkoztatja a kutyát, de egy egészen különleges kapcsolatot is kiépít közte és a gazdája között” – zárja szavait.

A verseny vasárnap délután zárul, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó témák: #agility | #kutya | #verseny |