Hirdetés
Régiós fejlesztések

Vének a járvány idején is sokat fejlődött

Fotó: Ács Tamás
Zombai-Kovács Ákos
2021.06.09. 15:42

A Győr melletti Vének jó példa arra, hogyan tud fejlődni egy település a járvány idején is. A falu az elmúlt másfél évben mintegy 100 millió forintból valósított meg beruházásokat, döntő részben pályázati forrásokból. A Covidos időszakban többek között utakat és járdákat újítottak fel, kamerarendszert telepítettek és falugondnoki buszt is beszereztek, de még idén nekiállnak egy új, közösségi tér kialakításának is. A fejlesztésekről a polgármester és a térség országgyűlési képviselője számoltak be.

Hirdetés

Hét különböző projekt valósult meg vagy van megvalósulás alatt az alig 213 fős településen. Véneken 2021-ben meghatároztak egy programot, ez alapján fejlesztik folyamatosan a falut.

„Kis falu vagyunk, nincs iparunk, a turizmusból vannak a bevételeink, ezért belterületünket szépítjük évről-évre, utakat és járdákat újítunk fel, növeljük a közbiztonságot, az idegenforgalom feltételeit javítjuk, illetve, ha a járvány engedi, közösségi programokat szervezünk az itt élőknek és az ide látogatóknak” – mondta Vének polgármestere a Győr Plusznak.

Hirdetés

„A Covidos időszakban rengeteg pályázaton szerepeltünk sikeresen és összességében mintegy 100 millió forint támogatást sikerült elnyernünk, különböző programokból a fejlesztéseinkre” – tette hozzá Bazsó Zsolt. „Országgyűlési képviselőnk rengeteg segít, hogy sikeresen tudjunk pályázni, nélküle a most bemutatott fejlesztések se valósulhattak volna meg” – hangsúlyozta a falu első embere.

„Vének egy kicsi, de roppant életképes alsó-szigetközi település, ami igen vonzó a turisták számára, most is gyerekek tucatjai táboroznak a gyönyörű környezetben, nem véletlenül” – emelte ki Simon Róbert Balázs. ű

„A járvány időszakában a Magyar Falu programban, a TOP program keretében, Leader támogatással és belügyminisztériumi pályázaton is forrást tudtak nyerni elképzeléseik megvalósításához, amihez gratulálok” – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. „Utak és járdák újultak meg, javították a vízi turizmus feltételeit, közösségi teret alakítottak ki, falugondnoki buszt szereztek be, kamerarendszert építettek ki és a temető elavult kerítését is kicserélték az elmúlt időszakban, szinte rá se lehet ismerni a településre” – mondta a képviselő.

A fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, bár Vének egyre népszerűbb, legfeljebb 250 lakosúra bővítenék a települést, hogy az a jövőben is szép, élhető, kényelmes és csendes otthona lehessen az ott élőknek.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #fejlesztés |
likeold
a fb oldalunkat