Vegyes érzésekkel telik a családi gazdaságok éve

Szerző és fotó: Venesz Klaudia
2024.07.06. 20:12

Az áprilisi fagyoknak, az özönvíz-szerű esőknek és a változékony időjárásnak köszönhetően egyes gyümölcsöknél átlagos a terméshozam, a sárgabarackból viszont idén sem tudnak a gazdák elegendő mennyiséget szedni.

A Füles család a Baranya vármegyei Vajszlóról költözött Győrújbarátra. A gyümölcsszezont eperrel kezdik, áfonyával folytatják és dinnyével zárják, idén pedig egy parlagon hagyott sávot bevetettek csemegekukoricával is az ormánsági településen. A távolság ellenére a lehető legfrissebb dinnyéket kínálják: a napközben még a töveken mosolygó gömböket éjszaka szállítják a standjukhoz. A körülbelül 150 méhcsaládot már a győrújbaráti kaptárakban nevelik, hosszútávú céljuk is ez: a családegyesítés miatt szeretnék a teljes gazdaságot a közelbe telepíteni.

Sárgadinnye Vajszlón – méghogy a képeknek nincs illata…

Az évük stabilabb, mint a tavalyi, de az eper érése előtt közvetlenül volt egy komolyabb eső, ami megnehezítette a dolgukat. „Édesanyám – amennyiben az szükséges – kizárólag olyan szert használ, amit az öko-tanúsítvánnyal rendelkezők is. Mivel nincs vegyszerezés, ha az eső hatására elkapja a szürkepenészt az eper, az a zöldbogyós állapotra is átterjedhet. A szezonunkat ez idén is lerövidítette, de sikerült a kárt mérsékelni a fertőzött szemek leszedésével. Azt mondom, egy erős közepes éven vagyunk túl az eperrel, sikerült nagyon jó minőségű és elegendő gyümölcsöt hoznunk” – mesélte Fülesné Bízó Henriett.

A gazdaságban a dinnyetermesztésnek generációkon átívelő hagyománya van, Henrietta dédszülei kezdtek el vele foglalkozni. Nagyjából kettő és fél hektáron nevelnek hatféle dinnyét, és mivel a végfogyasztónak termelnek, az azonnali visszacsatolás miatt úgy érzik, a lehető legmagasabb minőséggel kell kiszolgálniuk a már kialakult törzsközönséget. Termékeikre garanciát is vállalnak: ha a vásárlójuk jelzi elégedetlenségét, azonnal orvosolják a problémát.

Henriett kiemelte: „Minden korábban jött. A dinnyével 2-3 héttel előrébb vagyunk, az áfonya a barátainknál három héttel korábban indult. Ez egy olyan év, amilyennel nem lehetett sűrűn találkozni, az idős méhészek is azt mondják, ők még ilyenben soha nem voltak. Az anyák leálltak a fiasítással az akácvirágzás idején így a mézzel is közepes hozamot értünk el.”

A termelőtől tudjuk, hogy a dinnye bármikor lehet „lőrinces”, ugyanis a napközben felhevülő gyümölcsre ha éjszaka hűvös, nyirkos időjárás érkezik, az befolyásolja az ízét és az állagát is. „Baranyában napos idő volt sok esővel, ez előrébb hozta a virágzást és a kötést is. Még a korai dinnyét áruljuk. A Mirto fajta vastagabb héjú, világosabb színű, de rendkívül lédús és közepesen édes” – mondta Henriett, majd hozzátette: „Egy friss szedésnél nem feltétlenül a cukor dominál. Az évek alatt beigazolódott, hogy a friss dinnye ízét és zamatát jobban kedvelik a vásárlók. A leszedés után, ha áll néhány napot, az nem probléma.”

Ezek a zamatos görögdinnyék nemrég kerültek le a tőről

Mivel a dinnye folyamatos keringésben van a tövön, jelentősen befolyásolja az ízét az, hogy mikor öntözték vagy kapott éppen esőt. Henriett úgy véli, augusztus végéig tudják még szedni a gyümölcsöt, ha az időjárás is kegyes lesz hozzájuk.

A nyár közepén elkezdenek megtelni a befőttesüvegek: a hónap legnépszerűbb finomsága a sárgabarack, rengeteg háztartásban rotyog a friss lekvár.

„A legkeresettebb a legelső és a legutolsó fajta. A legelső május végén az Auróra. Nagyon érzékeny a fagyra, ha nincs gond, egy közepes méretű fa 80-100 kilogramm termést is ad” – fogalmazott Buzásné Kata, nyúli termelő. Úgy véli, a magyar kajszit és a Gönci barackot kedvelik leginkább, ezek pálinkának és lekvárnak is kiválóak a kevésbé rostszálas textúra miatt. Az Orange red fajta Kata szerint a világ legfinomabbja – zamatos, illatos és gyönyörű, ahogy ő mondja: „Pirosas, harapnivaló, szenzációs”.

A Bergeron érik legkésőbb, a vastagabb rostszálú, bőtermő fajta hajlamos ugyan az elaprózódásra, de megéri vele foglalkozni, mert sűrű állaga és íze miatt kiváló lekvár-alapanyag.

Nem sok gönci ringatózik a fán

Buzásné Kata gazdaságában a sárgabarack termése idén csak a családjukat tudja kiszolgálni, az őszibarackkal, cseresznyével, meggyel és szilvával jobb évet zárnak, a berkenyének azonban nem tett jót a belvíz.

A fogyasztók kezdenek visszatérni a hagyományos alapanyagokhoz és a saját befőzéshez, a termelők pedig magas minőségű terményeikkel hálálják meg vásárlóik bizalmát.