Vásárcsarnok épült Nagyszentjánoson

Győr+
2023.09.29. 17:12

Vásárcsarnok épült Nagyszentjánoson. A beruházás a település központi részén valósult meg, célja a településen és a környéken élő kistermelők számára egy árusító hely létrehozása volt. A beruházás teljes költsége 258,94 millió forint volt.

A „Helyi gazdaságfejlesztés Nagyszentjános községben” című projekt keretében egy vásárcsarnok épült Nagyszentjánoson. Az épület fő funkciója, hogy helyet biztosítson a település közösségei számára a településen és környezetében lévő kistermelők áruinak árusítására, ezzel létrehozva egy piac- és vásárépületet. A fogadó tér egyben összeköti a nagy árusít teret, illetve a raktárakat, és vizes helyiségeket (kiszolgáló helyiségeket) magába foglaló épületet.


Az épület megközelítése, bejárata a Templom köz felől került kialakításra. Az épület főbejáratához a telken belül – a piactér mellett – kialakításra került sétányon keresztül juthatnak el a vásárlók. Az épülettől függetlenül a bejárat közeli fogadóépületben kerültek elhelyezésre a piachoz tartozó kukák, illetve kukamosó is. A projekt célja: olyan falusi helyi piac kialakítása, amely a helyben megtermelt, és házilag előállított mezőgazdasági termékeket értékesít, emellett a termelőket olyan termékek előállítására ösztönzi, melyek a piacon is megállják a helyüket. A nagyszentjánosi helyi piac egész évben nyitva tart, ezért mellőzik a szezonalitást is. Az önkormányzat által tervezett helyi termékkonferenciákkal és előadássorozatokkal a helyi termelők látókörének szélesítését tudják biztosítani, ezzel új elméletek, termelési technikák megismertetése és a szakmai felkészültség fejlesztése is lehetővé válik. Az épület átadójakor Friderics Cecília, a település polgármestere elmondta: „Olyan többfunkciós szabad tér jött létre, amelynek az utolsó állomása a vásárcsarnok. A falunak ez a fő tengelye, ezt tudtuk kibővíteni ezzel az épülettel” – összegezte a projekt jelentőségét.

A „Helyi gazdaságfejlesztés Nagyszentjános községben” című, TOP-1.1.3-15-GM1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásban valósult meg. A projekt kedvezményezettje Nagyszentjános Község Önkormányzata. A támogatás összege 240.353.813 Ft, a projekt teljes költsége 258.936.985 Ft. Az építkezés kivitelezője a Loland Építő Kft. Bővebb információ a www.nagyszentjanos.asp.lgov.hu weboldalon érhető el.

Kapcsolódó témák: #Kara Ákos | #nagyszentjános | #németh zoltán |