Tragédia lett a száguldás vége

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2024.05.23. 09:14

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyetértve a Győri Ítélőtábla jogerősen szabadságvesztésre és járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki a KRESZ szabályait megsértette, ezzel súlyos következményekkel járó balesetet okozott.

Az ítélet szerint a vádlott 2019. július 7-én reggel Győrújfalu belterületén úgy vezette a személygépkocsiját, hogy előtte alkoholt és kábítószert fogyasztott. Azért, hogy utasait ijesztegesse, a megengedett sebesség közel duplájával haladt, és többször áttért a szembejövő forgalom sávjába. Az autóban ülő lányok megijedtek, sikítottak. A vádlott és egyik utasa nevetett rajtuk. A járműben senki nem használt biztonsági övet.

A vádlott a közlekedése során egy lassítószigetet balról került ki, majd hirtelen jobbra kormányozta a járművet, ami megcsúszott, először egy jelzőtáblának, majd egy fának ütközött.

Az egyik utas olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Egy 20 éves lány és a vádlott sérülései maradandó fogyatékosságot eredményeztek. A másik fiatal lány 8 napon belül, az ötödik utas 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a baleset következtében.

A Győri Törvényszék a vádlottat halált okozó közúti veszélyeztetés bűntette és ittas járművezetés vétsége miatt börtönbüntetésre, közúti járművezetéstől eltiltásra, közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész, a vádlott és a védő is fellebbezést jelentettek be.

A Győri Ítélőtábla a 2024. május 22-én kihirdetett határozatában egyetértett a fellebbviteli főügyészség álláspontjával. A vádlott cselekményének a minősítése törvényes, vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása szükséges. Annak tartamát 5 év 6 hónapban határozta meg.

Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #baleset | #bíróság | #közlekedés | #ügyészség |