Többször is teherbe ejtette nevelt lányát, életfogytiglant kapott

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2023.11.27. 10:21

A Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza abban az ügyben, amelyben egy férfi szexuális bűncselekményt követett el nevelt lánya sérelmére.

A tényállás szerint a férfi a nagybátyja és egyben a nevelő apja is volt a 2004 februárjában született lánynak. A soproni ingatlanban velük élt a lány édesanyjának korábbi kapcsolatából született további két kiskorú gyermeke is.  

2018 szeptemberében a vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt. Veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről. A cselekmény következtében a lány teherbe esett, melyet egészségügyi ellátás keretében megszakítottak.

A vádlott ezután is többször fenyegette, valamint bántalmazta nevelt lányát. 2018 decemberében, valamint 2019 júliusában legalább öt alkalommal, szintén erőszakkal kényszerítette szexuális cselekmény eltűrésére, amelynek következtében a lány ismét terhes lett. Egészségügyi ellátás keretében ezt a terhességet is megszakították.

Azon a napon, amikor a férfi egy másik ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetését tölteni kezdte, a lány és az édesanyja feljelentést tettek.

A Győri Törvényszék a férfit szexuális erőszak bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba. Megállapította, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A terhelt cselekménye személy elleni erőszakos bűncselekménynek minősül. Mivel ilyen jellegű bűncselekmény miatt 2014 decemberében és 2019 júniusában is már elítélték, a törvény értelmében erőszakos többszörös visszaeső. Emiatt ezen újabb súlyos bűncselekményért kötelező életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása vele szemben.

Az ítélet ellen a vádlott és a védője felmentés érdekében fellebbeztek.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a férfi bűnös, a kiszabott büntetés törvényes.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

Forrás: Győri Fellebbviteli Főügyészség

Kapcsolódó témák: #bántalmazás | #bíróság | #erőszak | #ítélet |