Több mint 4 millió forintot csalt ki egy nemlétező autóért

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2023.10.16. 08:15

A Győri Járási Ügyészség minősített csalás miatt emelt vádat a 28 éves férfival szemben, aki 4,5 millió forintot csalt ki egy olyan autóra hivatkozással, mely sosem volt a tulajdonában.

A vádirati tényállás szerint a férfi úgy ismerkedett meg a sértettel, hogy a sértett 2019-ben jelentős összegeket biztosított az elkövető családjának, illetőleg külföldi kórházi ügyintézéssel kapcsolatban is segítséget nyújtott nekik.

A fiatalember ezt követően azzal kereste meg a férfit, hogy rendezni szeretné családja tartozását. Ezzel kapcsolatban felajánlotta a sértettnek, hogy a tulajdonában lévő nagy értékű gépkocsi eladásával fog törleszteni, ha a sértett segít az autót a zálogból kiváltani.

A sértett a záloggal kapcsolatban 1.100.000 forintot bocsátott az elkövető rendelkezésére, majd 4.500 eurót adott át az autó megjavítására. Ezt követően 600.000 forintot fizetett ki a fiatalembernek autópálya bírságra, 170.000 forintot defekt miatti javításra, 1.050 eurót azért, hogy a jármű „számla ellenében legyen értékesíthető”, végül 716.000 forint készpénzt adott át azon jogcímen, hogy a járművet birtokló követeléskezelő „törlési igazolást” állítson ki az autóra.

A csalás sorozat tárgyát képező jármű valójában nem is létezett, így annak értékesítése sem állt az elkövető szándékában.

A vádlott mindösszesen 4.589.882 forint kárt okozott a sértettnek, mely nem térült meg.

A vádlott terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség

Kapcsolódó témák: #csalás | #ítélet | #ügyészség |