Katasztrófavédelem

Több helyen életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Forrás: Győr+
Győr+
2022.09.28. 07:05

Az elmúlt napokban többször riasztották Győr-Moson-Sopron megye hivatásos tűzoltóit, mert megszólaltak a szén-monoxid-érzékelők. Sopronban, Csornán és Győrben is figyelmeztettek a mérgező gáz jelenlétére a készülékek.

Hirdetés

Volt ahol a vízmelegítő, volt ahol a gázkazán, a gáztűzhely vagy épp a cserépkályha nem megfelelő működése, de volt, ahol a nem megfelelő légellátás, a szellőztetés hiánya okozta a megnövekedett gázkoncentrációt. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

Kérjük, hogy aki saját biztonsága érdekében vásárol szén-monoxid-érzékelőt, azt helyezze el a leírásnak megfelelően!  A készüléket ajánlatos oda tenni, ahol működő gázkészülék van (pl. kazán, vízmelegítő), vagy abba a helyiségbe, amit gyakran használnak (hálószoba, konyha). A működő készüléktől lehetőleg 1-3 méterre, egyéb helyiségekben abba a magasságba helyezzék, ahol levegőt veszünk (lakószobában fejmagasságba, hálószobában az ágy magasságába).

Minden esetben kövessék a használati útmutatót és a gyártó ajánlását.  Megfelelő minőségű, bevizsgált érzékelőt használjunk! A megbízható készülékek listája itt megtalálható.

Forrás: Katasztrófavédelem

Hirdetés