Katasztrófavédelem

Tavaly négy ember halt meg lakástűzben térségünkben

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.01.12. 08:00

Győr-Moson-Sopron vármegyében 2022-ben összesen 279 lakástűz keletkezett, néggyel kevesebb, mint 2021-ben, ami 4 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 2695 négyzetméternyi épített terület égett le, 22 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

A lakástüzekben 4 ember vesztette életét, és 35 ember sérült meg, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 652 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 214 órára volt szükségük az oltáshoz. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 18 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 7 otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki.

26 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 37 százalékkal több, mint 2021-ben. 39 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 7 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 8 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 279 tűzzel érintett otthon közül sehol sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 121-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez nyolccal több, mint egy évvel korábban. A 7 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Ennek is köszönhető, hogy 2022-ben megyénkben senki sem hunyt el szén-monoxid mérgezésben. 

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Forrás: Katasztrófavédelem

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #tűzoltó |