Sosem felejtjük: 10 éve volt az emlékezetes hóvihar

Győr+ Fotó: Időkép
2023.03.14. 07:23

2013. márciusában olyan hóvihar csapott le hazánkban, amit jó eséllyel sosem fogunk elfelejteni: ezrek rekedtek az autópályán, az orkán erejű szél sok helyen óriási hóbuckákat emelt.

De kezdjük is az elején. 2013. március 14-én egy mediterrán ciklon vonult el hazánktól délkeletre. A légörvény kiadós csapadékkal érkezett, melyet nyugat felől fokozatosan havazás váltott fel. A viharossá fokozódó északi, északnyugati szelet a Dunántúlon orkán erejű széllökések kísérték, valóságos hóvihar alakult ki, míg a keleti országrészben eleinte ónos eső is előfordult. 

Fonyódon 117 km/órás szelet is mértünk, csak úgy süvített a szél, mely a Dunántúlon szinte pillanatok alatt óriási hóbuckákat emelt, a jegessé váló utakon sorra akadt el vagy csúsztak árokba a gépjárművek, több helyen is piros riasztás volt érvényben a várható hófúvások miatt.

Északkeleten több helyen is tartóssá váltak az áramszünetek: 160 település maradt áram nélkül. A becslések szerint mintegy 5.500 gépjármű akadt el és közel 60 település vált megközelíthetetlenné a hóvihar következtében.

Az M1-es és az M7-es autópálya teljesen járhatatlanná vált, ezrek töltötték a nemzeti ünnepre virradó éjjelt az autóikban. A helyzet helyreállítása érdekében a honvédség lánctalpasokat vetett be, a légimentők helikopterekkel próbáltak segíteni a bajbajutott honfitársaikon.

Talán ez volt az első olyan kiemelkedő alkalom, amikor az emberek a közösségi oldalakon osztották meg egymással az információkat, így szervezve szállásokat, segítséget, hideg élelmet az utakon ragadtaknak.

A ciklon távozását követően kiderült az ég, két napon is hidegrekord dőlt, 16-án virradóra Nyírlúgoson -14,2 fokot, míg 17-én Vásárosnaményban -18,2 fokot mértek.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #havazás | #hóvihar | #szél |