Fórum Nyúlon

Rétvári: a béke az egyetlen megoldás!

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2022.11.18. 13:58

Mondjuk nemet a szankciókra! címmel tartott lakossági fórumot Kara Ákos Nyúlon. A térség országgyűlési képviselője dr. Rétvári Bencét látta vendégül az eseményen. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese szólt a háború okozta gazdasági nehézségekről és arról is, miért lenne fontos az összefogás ereje ezekben a vészjósló időkben.

Hirdetés

Schmiedt Henrik, Nyúl polgármestere köszöntötte elsőként a csütörtöki fórum megjelent résztvevőit. „Az elmúlt évekre ha visszatekintünk, akkor elmondhatjuk, hogy az utóbbi időszakban azt hittük, hogy a koronavírus-járvány után talán elkezdhetünk fellélegezni, hogy lesz egy nyugodtabb világ, és újra nagyobb optimizmussal tudunk a jövőbe tekinteni. Sajnos az élet felülírta ezeket az elvárásokat, és szembesülnünk kellett azzal, hogy a szomszédban dúló háború milyen terhet ró nemcsak az érintett országokra, nemcsak Európára hanem akár az egész világra is” – fogalmazott a polgármester a találkozó kezdetén.

A helyi Aranykapu Óvoda zsúfolásig megtelt termében a fórum szervezője, Kara Ákos is szólt a megjelentekhez. Az országgyűlési képviselő bemutatta vendégüket, így kiderült az is, hogy dr. Rétvári Bence 42 évesen három gyermek édesapja, jogászként végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. „Ízig-vérig kereszténydemokrata, hiszen annak idején az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek az egyik, ha nem a legmarkánsabb tagja és elnöke volt. Emellett rendkívül nagy harcosa a polgári értékrendnek, 2008 óta tagja a Parlamentnek, a Fővárosi Közgyűlésnek is volt korábban tagja, sok-sok tapasztalattal bír” – méltatta a miniszterhelyettes munkásságát Kara Ákos. Hozzátette, hogy vendégük olyan témákat vitt korábban is, ami a magyar családok és az emberek életének mindennapjait leginkább érinti. „Ez a biztonságról, az oktatásról, a szociális ellátásokról és az egészségügyről szól. Ráadásul ki kell emelnem, hogy rekordot írt a magyar parlament történetében, hiszen átlépte a 3000. felszólalását” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A fórum a Mondjuk nemet a szankciókra! címet kapta, nem véletlenül. Dr. Rétvári Bence ugyanis előadásában a háború okozta gazdasági nehézségekről is beszélt, melynek egyik oka a szankciós politika. „A helyzet igencsak kritikus jelen pillanatban, a mostani történések mindenkit érintenek. A lengyel rakétabecsapódás esetéből is látszik, hogy a békét kellene előmozdítani, mert ha nem a békével foglalkozunk, akkor bizony rossz belegondolni, hogy mennyi minden történhet. Csak az a hozzáállás vállalható és célravezető, amit Magyarország követ a nulladik pillanattól kezdve, vagyis, hogy minél hamarabb fegyverszünet és béke legyen – ismertette álláspontját a politikus.

A miniszterhelyettes a brüsszeli intézkedések kapcsán az Európai Unió történelmét is felelevenítette, utalva arra, miért is lenne szükség az együttműködésre. „Ha gazdaságilag összekapcsoljuk a nagy történelmi ellenségeket, ha egymástól függenek az ipar tekintetében, ha a saját országuk jóléte, a másik országgal való békés viszonyon nyugszik, ha az üzletembereknek, vállalkozóknak és a munkavállalóknak is anyagilag jobban megéri a béke, mert csak a békében tudnak gyarapodni, akkor ezzel megelőzzük a háború kialakulását” – fogalmazott a szakember.

A csütörtöki találkozón dr. Rétvári Bence a nemzeti konzultáció fontosságára is felhívta a résztvevők figyelmét, hiszen mint mondta, ezidáig mindegyiknek volt eredménye. A fórum végén természetesen az érdeklődők is feltehették kérdéseiket, melyekre örömmel válaszoltak a politikusok.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #fórum | #háború | #szankció |