Repülőnapot tartanak vasárnap Fertőszentmiklóson

MTI Illusztráció: MTI/Ujvári Sándor
2023.04.25. 18:43

Légiparádéval, élményrepüléssel és számos "földi" attrakcióval repülőnapot tartanak vasárnap a fertőszentmiklósi repülőtéren.

 A Meidl Airport területén tartandó Skyview Airshow-n látványos bemutatóval készül mások mellett Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, Vári Gyula egykori MiG-29 vadászpilóta és Imreh Lajos helikopterpilóta. Magasba száll még az L-29 Delfin sugárhajtású katonai kiképzőgép és Magyarország egyetlen hidroplán repülőgépe, a Cessna 206 Amphibian is.

A cseh The Flying Bulls Aerobatics Team négy darab, szoros alakzatban repülő géppel teljesít különféle manővereket, emellett az Aeroexpress kétmotoros utasszállító gépe is felszáll. A statikus forgószárnyas szekcióban bemutatkozik a Magyar Honvédség Airbus Helicopters H145M típusa, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. EC135 mentőhelikoptere és a Légirendészet MD500-asa.

A repülőnapon a gépek és felszereléseik mellett a velük feladatot ellátó személyzettel és munkájukkal is meg lehet ismerkedni. A bemutatók mellett a szervezők mintegy hétszáz résztvevőnek biztosítanak élményrepülési lehetőséget a nap folyamán egy veterán Antonov An-2 típustól a Cessna 172 kisgépen át a Jetranger gázturbinás helikopterig.

A légi bemutatók mellett az Aeropark Budapest több veteránjárművel, Malév mini-kiállítással és szimulátorral készül. A merevszárnyú kiállítás során többfélre sportrepülőt, köztük a legújabb sebességi rekordot felállító Blackwing típusú egymotorost is meg lehet nézni.