Időjárás

Péntekig tavasz, hétvégén hó?

Győr+ Ács Tamás
2023.02.23. 10:50

Még 2 napig élvezhetjük az enyhe időt, szombaton viszont hidegfront hoz markáns lehűlést. Akár hó, havas eső is jöhet.

Hétvégére markáns lehűlés körvonalazódik, észak-északnyugat felől hideg légtömegek ömlenek majd be hazánk fölé, mely véget vet a héten tapasztalható tavaszias időjárásnak.

Az enyhe napokat péntekig élvezhetjük, igaz, közben csütörtökön már több felhő lesz felettünk és sok helyen lesz szükség az esernyőkre is: délután a Dunántúlon, majd keletebbre is egyre többfelé lehet zápor, eső. 

Szombaton aztán feltámadó széllel megérkezik a hidegfront, mely mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet: napközben is már csak 5-10 fokot mérhetünk majd. Erre a napra nem érdemes kirándulást tervezni, egyelőre úgy tűnik, hogy sokfelé várható eső, zápor; elsősorban a déli területeken akár kiadósabb eső is jöhet.

Bár még nagyon messze van, s a helyzet is igen bizonytalan, de jelenleg úgy tűnik, hogy a csapadékot illetően a hétvége újra halmazállapotváltozást hozhat, azaz nem kizárt, hogy vasárnap virradóra már havazni fog.

Erre a jelenlegi futások szerint az ország déli felén van nagyobb esély. Vasárnap hajnalban már az ország nagy részén fagyni fog, -4 és +1 fok közötti hőmérsékletekre van kilátás, napközben a szeles időben a csapadékfajták teljes palettája felvonulhat majd.

Sajnos az enyhe időjárásnak köszönhetően sok helyen elkezdtek kipattanni a rügyek a gyümülcsfákon is, az érkező fagyok nem fognak jót tenni nekik sem.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #havazás | #hidegfront | #időjárás |