Pannonhalmi borvidék: kimagasló lehet az idei évjárat

Szigeti Sándor Fotó: Marcali Gábor
2025.08.29. 09:37

A szokásosnál egy héttel korábban kezdődött a 2025-ös szüret Pannonhalma környékén. A szőlősgazdák és borászok bizakodóak, és az elmúlt évek legjobb tételeit a hétvégi Győri Bornapokon is bemutatják.

Augusztus közepén, a legkorábbi fajták szedésével hivatalosan is megkezdődött az idei szüreti szezon Győr környékén, az Irsai Olivér már a pincészetekben forr:

„A minőség kiválónak ígérkezik, nagyon szép gyümölcsös jegyekkel, illatokkal, savakkal, a hozam ugyanakkor eddig közepesnek mondható. Bár az idei év sem telt el ősz hajszálak nélkül, mégis picit talán könnyebb volt, mint a megelőző két esztendő. Összességében kevesebb csapadék hullott, ezért kevesebb növényvédelmi munkára volt szükség. Augusztus 20-a után aztán újra változott az időjárás, és a hűvösebb napok kicsit eltolták időben az érést” – mondta el a Győr+ Média kérdésére Pécsinger János hegyközségi elnök.

Zajlanak a munkák a Babarczi Szőlőbirtokon is, ahol az Irsai Olivér után ezekben a napokban már egy másik fehér fajtát, a Müller Thurgaut (régebbi nevén rizlingszilvánit) szedik: Korán, hajnali négy órakor kezdünk, hogy hideg szőlőt hozzunk be préselni, így az energiaköltségeket tudjuk csökkenteni a must hűtésénél. Irsaiból egy kicsit kevesebb lett a termés, mint amire előzetesen számítottunk, a Müller Thurgau viszont jó átlagot hoz. A következő fajták, amik sorra kerülnek, a szürkebarát, a cserszegi fűszeres és a tramini lesznek” – emelte ki Babarczi Zsuzsanna.

Közben a Pannonhalmi borvidéken átalakulóban van a hagyományos szüret: a kézi erő helyett egyre gyakrabban tűnnek fel a határban hatalmas gépek, szőlőkombájnok. Szezonális mezőgazdasági munkásból régóta hiány van országszerte, miközben ezek 10 tonnás, 190 lóerős gépek 300–500 ember munkáját tudják kiváltani naponta. Érdekesség, hogy a szüretelőgépek robusztus méretük ellenére precíziós feladatokra is képesek: a sorok felett elhaladva, csak a hibátlan szemeket gyűjtik össze és továbbítják a tárolóba, a kiégett, vagy esetleg még érésben lévő, zöld bogyók a helyükön maradnak a növényen, sértetlenül.

Nincs még mindenhol szüretidő, a Pannonhalmi Főapátság pincészeténél például még várnak, és erre igen jó okuk van:Nálunk még egyáltalán nem indult meg a szüret, most egy úgynevezett kivárási időszak van, amikor meghatározzuk a szüret legoptimálisabb időpontját az egyes fajtáknak megfelelően. Az ok rendkívül egyszerű: a mi választékunkban nincsenek meg a borvidékre jellemző, nagyon korai fajták. Nálunk a legkorábban a fűszeres tramini és a királyleányka kerül sorra, ezek szedése a mostani számításaink szerint szeptember második hetében kezdődhet meg” – mondta el Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetője.

Abban valamennyi környékbeli borász és szőlősgazda egyetért, hogy a tavalyi év kánikulai hősokkjai, kényszerérései, és a tavaszi időszak heteken át tartó áztató esői nem hiányoztak idén. A 35-40 fokos hőségben nagyon hamar kiégnek az értékes aromák, az áztató esők pedig a szőlőkre veszélyes betegségek melegágyai. Forró napok ugyan voltak ezen a nyáron is, de sokkal több volt a 20 és 30 fok közötti hőmérséklet és a mérsékelt hőingadozás, ami sokkal kedvezőbb az ültetvények számára, és nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb érést biztosított. Ha pedig eső jött, az éppen jókor jött, csak a hiányzó nedvességet pótolta a talajból.

A tavalyi év legjobb tételeit a Győri Bornapokon – ahova 14 borvidék, 47 pincészete érkezik – is meg lehet kóstolni. A Pannonhalmi borvidéket összesen 9 borászat képviseli. Kíváncsiak voltunk, ki mivel készül a háromnapos győri borünnepre:

Pécsinger János: „Hegyközségi elnökként mondom, hogy egy kicsit mi is házigazdaként tekintünk erre a rendezvényre, és rendkívül izgatottan várjuk a bemutatkozást. A Pannonhalmi borvidék borászatai egy helyen, egymás mellett lesznek elérhetők a Radó-sziget Zenapavilon felőli oldalán. Ezzel is szeretnénk kifejezni az itteni termelők összefogását. A fesztivál borversenyén kiemelkedően szerepeltek a környékbeli borászatok, a kategóriák győztes tételeit mindenképpen érdemes lesz majd megkóstolni, ahogy a Pannonhalmi borvidék pezsgőit is.”

Babarczi Zsuzsanna: „Lelkesen készülünk a Győri Bornapokra, ahol a teljes szortimentünket szeretnénk bemutatni. Különlegességként visszük a vörös nagyágyúinkat, például a Merlot és a Cabernet Francból készült Marianumot, amely tavaly a fesztivál vörösbora lett. A 2018-as Sirius tételünk is volt már a fesztivál bora korábban, fehérborok kategóriában, most pedig elhozzuk a 2023-as évjáratot. Bízunk benne, hogy ez is elnyeri a közönség tetszését. És természetesen kóstolható lesz gyöngyöző borunk, a Buborczi, amely állandó szereplője a borfesztiváloknak.”

Illés Tamás: „Lesznek olyan elmaradhatatlan tételeink az idei Győri Bornapokon, mint a rajnai rizling, vagy a Pannonhalmi borvidék közösségi bormárkája, a PH-érték. Ez utóbbit minden borászat egy picit a saját ízlése, receptúrája szerint készít el, mégis meghatározott szabályrendszer szerint. Természetesen a vörösbor sem hiányozhat a standunkról, olyannyira, hogy a Győri Borfesztiválon debütálnak a 2024-es pinot noir tételeink. Ezek itt lesznek kóstolhatók először, már a hivatalos bemutató előtt egy héttel.”

A Pannonhalmi borvidék számokban:

  • 552 hektár borszőlőültetvény
  • Az ország 4. legkisebb borvidéke, Mór, Pécs és Somló utá
  • 36 hivatalos borászat
  • Szüretelt szőlőmennyiség (2024): 29 ezer mázsa
  • Megtermelt bor (2024) 15 ezer hektoliter
Minden amit tudni kell a Győri Bornapokról, elérhető itt:
Kapcsolódó témák: #bor | #borászat | #borkultúra | #Győri Bornapok | #szüret |