Nyitott szertárkapuk: felújítás miatt marad el az idei győri program

Havassy Anna Katalin Illusztráció: Ács Tamás
2023.05.25. 10:50

A gyermekek egyik kedvenc hétköznapi hősei a tűzoltók, így érthetően minden olyan esemény, ahol találkozhatnak velük teltházzal zajlik. Évek óta így van ez a gyermeknaphoz köthető Nyitott szertárkapukkal is, ám idén a Győri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság felújítás miatt nem tud gyermekeket fogadni.

A katasztrófavédelem a nemzetközi gyermeknapon 2014 óta minden évben megtartja a Nyitott szertárkapuk elnevezésű rendezvényét, amelynek a legfőbb célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a civileket és a tűzoltókat. Ezért az ország csaknem négyszáz tűzoltólaktanyája – vagyis az összes hivatásos tűzoltóság, katasztrófavédelmi őrs, önkormányzati tűzoltó-parancsnokság, illetve az önkéntes tűzoltó egyesületek többsége – megnyitja kapuit ezen a napon a gyermekek előtt.

A nyílt napon lehetőség van közelről megvizsgálni a tűzoltók által nap mint nap használt járműveket, különleges felszereléseket, a kicsik és nagyobbak bejárhatják a laktanyát is, így nyerve betekintést a tűzoltók életébe, munkájába. A rendezvény sikere megkérdőjelezhetetlen, hiszen a gyermekek egyik kedvenc hétköznapi hősei a tűzoltók, akikre csodálattal és tisztelettel tekintenek. Szerencsére a szülők is partnerek a hasonló rendezvényeken, így évről évre húsz-harmincezer látogató érdeklődik az ingyenes rendezvény iránt. A családokat, gyermekeket országszerte 10 és 16 óra között fogadják a laktanyák.

A program hosszú évek óta hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Győri Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, így érthetően idén is sokan készültek, ám sajnos 2023-ban a győri helyszín kimarad. Ennek pedig semmi más oka nincs, mint hogy a laktanyában komoly felújítási munkálatok zajlanak.

„Jelenleg az egész győri laktanya munkaterület, így idén nincsenek meg azok a feltételek, hogy biztonságos körülmények között fogadjuk az érdeklődő gyermekeket és a szülőket. Így az a döntés született, hogy most kimarad a győri helyszín, viszont jövőre biztos, hogy visszatérünk, s már egy megújult környezetben várhatunk mindenkit”mondta a Győr+ Média érdeklődésére dr. Németh Ramóna tűzoltó főtörzsőrmester, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, majd hozzátette: „Viszont jó szívvel hívom fel a családok figyelmét, hogy a vármegye összes többi hivatásos parancsnoksága és őrse is megnyitja a kapuit, illetve számos önkéntes tűzoltóegyesület is várja majd őket május 28-án vasárnap, 10-16 óra között. A részletes lista pedig megtekinthető a katasztrófavédelem hivatalos honlapján” – zárta a szóvivő.