Nőnapra érkezett az első Győr környéki gólya

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.03.10. 12:51

Február végén Magyarországra, a héten pedig Győr környékére is megérkezett az első afrikai telelésből visszatérő gólya. Nőnapon „futott be” a kelepelő Rábapatonára, ahol több fészek is van, de általában a Kossuth utcában, a polgármesteri hivatal szomszédságában lévő az, amelyikbe minden évben visszatér egy pár. A falubeliekhez szívéhez már hozzánőttek a helyi gólyák, sokan figyelik, mikor érkeznek, és mit csinálnak a madarak patonai tartózkodásuk során.

Ottjártunkkor éppen régi-új fészkét rendezgette a rábapatonai gólya, akinek valószínűleg fogalma sincs arról, hogy Győr környékére idén ő érkezett vissza elsőként a néhány hónapos afrikai kiruccanásból. A településen minden évben figyelik és várják is a költöző madarakat, akik szinte már tiszteletbeli patonaiak.

„Ha nem is szimbóluma a településnek, de fontosak nekünk a hozzánk érkező gólyák, figyeljük, várjuk őket, örülünk, ha fiókáik születnek és izgulunk értük, nehogy bármilyen bajuk essen” – mondta Molnár – Nagy Béla.

Az idén éppen nőnapra érkezett gólya hím, általában mindig ő tér vissza elsőként, hogy aztán szépen rendbe tegye a fészket, amíg párja meg nem érkezik. A polgármester szerint napok kérdése és teljes lesz a rábapatonai gólyapár.

„Az a tapasztalat, hogy március első felében szokott jönni a hím, aztán kicsit később valamikor március 15-e után a tojó, amíg a gólya hölgy nincs itt, párja szépen rendbe teszi, kicsinosítja a fészket, hogy aztán újra berendezkedjenek és családot alapítsanak itt nálunk” – tette hozzá a polgármester. Jól érzik magukat a gólyák a Győr melletti településen, ez abból is látszik, hogy minden évben utódokkal is megajándékozzák egymást és a falubelieket.

„Én itt születtem Rábapatonán és már gyerekkoromban is mindig volt gólyánk, néha több, máskor kevesebb és minden évben fiókák is szoktak születni, általában négy-öt utód születik a falubeli gólyacsaládnál vagy családoknál” – fogalmazott a településvezető.

A gólyahír egyébként egyáltalán nem ritka jelenség Rábapatonán, hiszen sok család költözik az élhető faluba és rengeteg a kisgyerek is.”Tényleg gyakori jelenség nálunk a gólyahír, sok fiatal család költözik hozzánk és rengeteg gyerek is született az elmúlt évben, kellemes gondokat okozva ezzel nekünk, hiszen az óvodát és az iskolát is bővítenünk kell szép lassan” – hangsúlyozta Molnár – Nagy Béla. A tapasztalatok szerint a következő napokban, a jó időnek is köszönhetően egyre több környékbeli településen népesülhetnek majd be a gólyafészkek. Elhozva ezzel az igazi tavasz érzését a győri régióban.

Kapcsolódó témák: #Gólya | #Győr-Moson-Sopron | #tavasz |