Milliárdos felújítás a forgalmas szigetközi úton

Zombai-Kovács Ákos Fotó: Zombai-Kovács Ákos
2022.10.21. 13:31

Egy másik útfelújítás, Győr közvetlen közelében, a Szigetközben. A forgalmas szigetközi útnak egy több mint három kilométeres szakasza újult meg, több, mint bruttó 1 milliárd forint állami forrásból. A fejlesztés egy külterületi és egy győrzámolyi, belterületi szakaszt is érintett, mindkét részen jelentősen nőtt a forgalombiztonság és az út szolgáltatási színvonala. Az útfejlesztéssel együtt adták át Győrzámoly 21 kamerából álló térfigyelő rendszerét is, amit részben önerőből finanszírozott a település.

Hirdetés

Az 1401-es számú útnak vagy, ahogy a környékbeliek emlegetik, a szigetközi útnak most egy több mint 3 kilométeres szakasza újult meg teljesen. A külterületi részek mellett Győrzámolyt érinti a milliárdos fejlesztés, a faluban tartották a hivatalos avató ünnepséget is. A polgármester azt mondta, nagyon régóta vártak már a beruházásra.

„Nagyon régóta vártunk már erre a beruházásra, ami nem csak a falubeliek közlekedését teszi jóval biztonságosabbá, de mindenkiét, aki Szigetközben autózik” – mondta Pulai Nikoletta, Győrzámoly polgármestere.

A térség országgyűlési képviselője is gratulált a hatalmas léptékű fejlesztéshez. Nagy István kiemelte, a biztonság itt, az Alsó-szigetközben is kiemelt fontosságú. „A biztonság kérdése egyre jobban felértékelődik, úgy a közlekedési biztonságé is, ezek a fejlesztések, az útfelújítás és a térfigyelő kamerarendszer is az itt élők biztonságérzetét növelik, ezért fontosak az emberek számára” – fogalmazott dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

A megyei főispán szerint jó útra lelt Alsó-Szigetköz. Széles Sándor hangsúlyozta, komoly szigetközi összefogás eredménye a most átadott, felújított útszakasz. „A szigetköziek tudják, mi az, hogy összefogás, 2010 óta már több alkalommal megmutatták, megmutattuk, hogy össze tudunk fogni a jó ügyek érdekében, ezek a most átadott fejlesztések az egész térséget gazdagítják, amihez szívből gratulálok” – hangsúlyozta a megyei főispán.

A megyei közgyűlés elnöke is üdvözölte a biztonsági fejlesztéseket. Németh Zoltán azt mondta, a napi 15 ezer jármű most már jó körülmények között közlekedhet a szigetközi úton.”Ilyenkor, péntek délelőtt viszonylag gyenge a forgalom, de reggel és délután nagyon nagy a forgalom, olyankor nem egyszerű az előre haladás és az úton való átkelés sem, ezek a problémák most megoldódtak” – mondta a megyei közgyűlés elnöke.

A helyi óvodások és iskolások rövid műsora után az ünneplők a közeli hídra vonultak, ahol ünnepélyes szalagátvágással, hivatalosan is átadták a több mint 1 milliárdból megújult útszakaszt és jelképesen a település új térfigyelő kamerarendszerét is. Az avatón elhangzott, a térségbeli települések nagy álma, az alsó-szigetközi elkerülő út, ami Dunaszeg és Győr között haladna és megszabadítaná a falvakat a hatalmas átmenő forgalomtól.

Hirdetés