Hirdetés
Egészség

Megyénk a 15. helyen áll a legmagasabb értékek sorában

Illusztráció: pixabay
Hajba Ferenc
2021.05.28. 13:52

Győr-Moson-Sopron megye orvosi rendelőiben 240 volt a vérnyomás legmagasabb szisztolés értéke 2018. október 1.és 2021 januárja között - tudtuk meg a Magyar Hipertónia Regiszter szakmai körben most nyilvánosságra hozott adataiból.

Hirdetés

A Magyar Kardiológusok Társasága Cardiologia Hungarica című tudományos folyóiratának legújabb számában találtunk rá a regiszter eredményeire. A Magyar Hipertónia Társaság 2018-tól az idén januárig a rendelőkben megjelent betegek 2 millió 164 ezer 404 vérnyomásmérése alapján alkotott képet a magyar lakosság vérnyomásának jellemzőiről. A mi megyénk rendelőiben összesen 138 ezer 639 vérnyomásértéket rögzítettek. Ennél többet csak Budapesten és Pest megyében mértek.

Országos tapasztalat, hogy a mérések 55 százaléka célérték feletti eredményt hozott, vagyis magasabb volt az optimálisnál és a normálisnál. Közismert, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri betegség a vezető halálok, ezért is kellene törekedni a vérnyomás helyes beállítására. A szisztolés érték (ez az első szám) azt a nyomást mutatja, ami a szív összehúzódásakor alakul ki. A per utáni szám pedig a szívverések közti szünetben mérhető nyomást jelzi. Az optimális vérnyomás 120/80.

A Magyar Hipertónia Regiszter rögzítette a rendelőkben mért szisztolés értékeket, s ezáltal felállított egy megyei sorrendet. Békésben mérték a legmagasabb vérnyomást, 254-et. Mi a tizenötödikek vagyunk 240-es értékkel. Ez is éppen duplája a normálisnak, s természetesen azonnali orvosi kezelést igényel.

Kapcsolódó témák: #Győr-Moson-Sopron megye | #vérnyomás |
Hirdetés