Megjelent a közbeszerzési felhívás a Fertő-tavi fejlesztésekről

MTI Fotó: MTI/Filep István
2023.11.08. 19:35

Az előkészítési munkálatok után megjelent a közbeszerzési felhívás a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztéséről - jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

Ágh Péter kiemelte: a fejlesztés magyar költségvetési forrásból valósul meg, és összhangban lesz a tájra és a magyar építészet alapelveire vonatkozó előírásokkal. Hozzátette, a fejlesztésnek a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével kell megvalósulnia, a táj jellegébe illeszkedve. A fejlesztés célja az is, hogy a területen korábban jelen lévő funkciók a jövőben korszerűbb minőségben szolgálhassák az emberek kikapcsolódását, így megújul a strand a kiszolgáló létesítményekkel együtt, megújul a kikötő és kialakítanak egy zöld parkot is – sorolta.

Ágh Péter bízott benne, hogy a fejlesztés révén a partszakaszon olyan terület jön létre, amely hozzájárul a turizmus erősödéséhez, és azt mondta, a minisztériumban azon dolgoznak, hogy a ma még “torzó” beruházások lépésről-lépésre megvalósulhassanak. Emlékeztetett rá, hogy az orosz-ukrán háború és az elhibázott szankciós politika miatt sok beruházást fel kellett függeszteni, de megjegyezte, hogy a gazdaságilag és társadalmilag is indokolt fejlesztéseket a költségvetés teherbíróképességének függvényében meg szeretnék valósítani.

Nyul Zoltán, az ÉKM magasépítésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Fertő tavi beruházásnál párhuzamosan zajlik két folyamat: az első az északi kikötő ideiglenes megnyitásának előkészítése. A második a tervezési, kivitelezési közbeszerzési eljárás végigvitele, annak a tervező-kivitelezőnek a kiválasztása, aki 30 hónapos átfutási határidővel vállalja a szükséges műszaki tartalmak megvalósítását – részletezte.

A helyettes államtitkár hozzátette: azzal számolnak, hogy decemberig beérkeznek az ajánlatok, 2024. első fél évében pedig a szerződést megkötve megindulhatnak a tervezési, majd a kivitelezési munkák. Kiemelte, hogy a fejlesztés ütemezetten, visszafogottan, a környezetbe illeszkedően a lehető legtöbb zöldelemmel valósul meg.

Farkas Ciprián, Sopron (Fidesz-KDNP) polgármestere arról beszélt, az elmúlt években “méltatlan politikai támadások kereszttüzébe került” a beruházás, és leginkább azok kérik számon a megvalósulást, akik mindent elkövettek ennek megakadályozása érdekében. “Baloldali politikusok, Soros György által finanszírozott NGO-k minden alkalmat és eszközt megragadtak arra, hogy a Fertő-part fejlesztésének küllői közé botot dugjanak” – mondta, hozzátéve, hogy a fejlesztés ezért is szenvedett késedelmet. A késedelem másik okaként a polgármester a háborút és a szankciókat jelölte meg.

Farkas Ciprián hangsúlyozta, a cél továbbra is az, hogy az emberek a magyar oldalon is olyan színvonalon élvezhessék a tó adottságait, mint az osztrák oldalon.

Kapcsolódó témák: #fejlesztések | #Fertő tó | #Győr-Moson-Sopron |