Időjárás

Markáns hidegfront érkezik március 15-ére

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2023.03.13. 06:13

Két enyhébb nap után egy hidegfront hoz erős, viharos szelet szerdára, többfelé eshet, helyenként akár átmenetileg havazhat is.

Az előttünk álló hét első napján már több felhő lesz felettünk. Lesz, ahol csak fátyolfelhők szűrhetik majd a napfényt, de lesznek olyan tájaink is, ahol vastagabb felhők takarják majd el a napot. Számottevő csapadék sehol sem várható, csak néhol fordulhat elő átmenetileg szitálás, jelentéktelen eső.

A délies szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Melegszik az idő. Hajnalban -3 és +5, napközben már 10 és 18 fok között alakulhat a hőmérséklet, keleten, északkeleten mérhetjük majd az alacsonyabb maximumokat.

Kedden egy hullámzó frontrendszer hatására napközben a Dunántúlon sokfelé, majd délután a középső, estétől pedig a keleti tájakon is többfelé kialakulhat eső, zápor, néhol akár az ég is megdörrenhet. Helyenként azért pár órás napsütésre is van kilátás. A déli-délnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik, majd este, éjjel egyre többfelé fordulhat nyugatira, északnyugatira a szél. Enyhébb lesz a hajnal, a legmelegebb órákban pedig 12-21 fokot mutathatnak a hőmérők.

Nemzeti ünnepünkön, azaz március 15-én felhős, borongós idő lesz az ország nagy részén, inkább csak a nyugati tájakon szakadozhat fel a felhőzet, és süthet ki a nap a délutáni órákban. Elsősorban a középső tájakon, az Alföldön és az Északi-középhegységben valószínű csapadék, mely főként eső formájában érkezhet, de helyenként átmenetileg havas eső, havazás is előfordulhat.

Viszont tartósan megmaradó jelentősebb hótakaró kialakulása síkvidéken nem várható. De az északi hegycsúcsokon van esély több centiméteres friss hótakaró kialakulására, viszont ez sem fog megmaradni sokáig, ugyanis a következő napokban folyamatosan elolvad majd. A hazánk fölé megérkező hidegfront miatt az északira, északnyugatira forduló szelet sokfelé kísérhetik erős széllökések, de több tájegységünk viharos lökésekre is számítani kell, melyek elérhetik akár a 70-80 km/h-t is.

Reggel fagy sehol sem várható, viszont délután csak 2-10 fokra van kilátás. Lesznek olyan tájai az országnak, elsősorban a Dunától keletre, ahol délután hidegebb lehet, mint reggel.

Csütörtökön már sok napsütésre számíthatunk, és csak egy-egy helyen fordulhat elő rövid ideig tartó jelentéktelen zápor. Az északi-északnyugati szél még sokfelé lehet élénk, helyenként erős. Reggel többfelé fagyhat, napközben pedig 6 és 12 fok között alakulhat a maximum-hőmérséklet.

Forrás: Időkép

Kapcsolódó témák: #hidegfront | #időjárás | #ünnep |