Kriptovaluta vagy fűtésszerelés

Győr+ Fotó: Pixabay
2022.11.02. 14:44

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) áfabevallásokat ellenőrizve vizsgált egy céget, amely a tevékenységéhez nem kapcsolódó eszközbeszerzést számolt el. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy az elszámolt számítógépek kriptovaluta-bányászatra alkalmasak. A helyszíni ellenőrzés után az adózó önellenőrzéseiben csaknem 80 millió forint fizetendő adót vallott be.

Hirdetés

Áfakiutalás előtti jogkövetési vizsgálatot végeztek a NAV munkatársai egy víz-, gáz-, fűtés-és hűtésszerelő társaságnál. A cég bevallásaiban visszaigényelhető adó keletkezett, de nem kérték a kiutalást.

A számlákon számítógépek szerepeltek, amelyek nyilvánvalóan nem a cég tevékenységéhez kapcsolódtak. A helyszíni ellenőrzéskor egy bérelt csarnokban a revizorok több mint 170 szervert találtak.

A gépek jellemzői alapján egyértelművé vált, hogy alkalmasak kriptovaluta-bányászatra. A kriptovaluta bányászata nem áfaköteles tevékenység, ezért a szükséges számítógépek beszerzése után sem lehet az áfát levonni.

Az ellenőrzés után az adózó önellenőrizte bevallásait. Több mint 143 millió forinttal növekedtek a kötelezettségei, ez alapján pedig csaknem 80 millió forint fizetendő adója keletkezett.

Szöveg: Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #NAV |