Kiállítás nyílt az alkotótábor műveiből

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2021.09.06. 18:36

Idén volt harmadszorra alkotótábor Rábacsécsényben, ahol az általános és középiskolások egy héten keresztül szabadon festhettek és alkothattak. Pápai Miklós festőművész vezetésével a Rába menti településen magas szintű képzőművészeti alkotások születtek, melyekből a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János karán nyílt ingyenes kiállítás.

Nyitóképünkön Borbély Virág Fruzsina, a tábor egyik fiatal művésze.

A megnyitón a kar dékánja, Dr. Pongrácz Attila is beszédet mondott. A vezető kiemelte, hogy az egyetemen is nagy hagyománya van a képzőművészeteknek és nagyon örül, hogy az idei jelenléti oktatással kezdődő tanévet egy ilyen kiállítással kezdhetnek.  Itt a harmadik osztályos művészeti iskolás tanulók alkotásaitól kezdve a Bécsi Művészeti Egyetem növendékeinek munkájáig minden megtekinthető. Az egyetem pedig mindig is nagy lelkesedéssel fogadta a szépséget megalkotó közösségek tevékenységét. 

Dr. Pongrácz Attila. Fotó: Németh Boglárka

A kiállítást Derczó Tibor, a győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola igazgatója nyitotta meg. A iskolaigazgató szerint a kiállítás az egész alkotói folyamat megkoronázása. A most kiállított munkák művészeinek többsége, szám szerint tizenketten az intézményhez köthetőek, ez az alkalom pedig méltó lenyomata annak, hogy nemcsak ismerik az iskolát, de el is ismerik azt. Derczó Tibor szerint egy híd van az intézményük és az egyetem között és jelenleg is vannak olyan oktatóik, akik itt végeztek, jelenleg pedig az tánc-és képzőművészeti iskola tanárai. 

Derczó Tibor, Kovács Teodóra, és Pápai Miklós. Fotó: Németh Boglárka

Pápai Miklós, festő tanár arról beszélt a Győr+-nak, hogy az alkotótáborban mindenki szabad kezet kapott. Sem időbeni, sem témabeli korlát nem volt, az idősebbek pedig segíteni tudták a kisebbeket. Ennek is köszönhető, hogy a kiállításra ilyen remekművek készültek.

Borbély Virág Fruzsina 10. osztályos tanuló például elmesélte, hogy egy nagyon nehéz időszak állt mögötte, amikor elment a táborba, ahol egy szomorú arcú nőt festett a vászonra. A fiatal tehetség azt mondja: a művészet segít neki a legjobban a feldolgozásban, így le tudja tenni egy kevésbé sikeres időszak terheit is. Kovács Teodóra, Rábacsécsény polgármestere szerint hatalmas megtiszteltetés, hogy a fiatal művészek már harmadszor tértek vissza a faluba. Ilyenkor a nyugalmas település élete is felbuzdul, hiszen céltudatos művészlelkek töltik be a csendes zugokat. 

A ma nyílt kiállítás szeptember 24-ig, előzetes regisztráció és védettségi kártya nélkül látogatható, a Liszt Ferenc utcai épületben, a földszinten és a második emeleten. 

A Győr+ Televízió forgatott a megnyitón:

Kapcsolódó témák: #alkotás | #festészet | #művészet | #rábacsécsény |