Katasztrófavédelem

Karbantartással megelőzhetőek a lakástüzek

Győr+ Fotó: Ács Tamás
2023.01.16. 08:00

Télen megemelkedik a lakástüzek száma. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük.

Hirdetés

Győr-Moson-Sopron vármegyében évente átlagosan 260 lakástűz keletkezik. Tavaly 279 esetben, riasztották a tűzoltókat kigyulladt lakásokhoz, családi házakhoz, illetve azokhoz tartozó melléképületekhez.

Számos tűz a fűtési rendszer hibáira vezethető vissza. A lerakódott korom eltávolításával, a kémény és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásával a kéménytüzek megelőzhetőek. Napjainkban nő azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyagokkal fűtenek. A szilárd anyagok égetésekor korom keletkezik, ami lerakódik a kémény belső falára, ezzel folyamatosan szűkítve annak belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat, és a tűz átterjedhet a tetőszerkezetre, majd a ház többi részére is. Fontos, hogy a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekben csak száraz, kezeletlen fát és szenet égethetünk el. 

Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés évente, gázüzemű berendezések esetén kétévente történik. Amennyiben családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprés ingyenes, a szakember az Ön által lefoglalt időpontban jön. 

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve ide kattintva elérhető, vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt. 

A tűzesetek megelőzésében és korai észlelésében nagy segítséget nyújthat egy füstérzékelő felszerelése. A kezdeti, kisebb tüzek gyors és biztonságos oltására pedig ajánljuk, hogy szerezzenek be otthonra egy tűzoltókészüléket. 

A kéményseprés és a fűtőberendezés rendszeres karbantartásán felül ne feledkezzünk meg a helyiségek megfelelő levegő utánpótlásáról sem. Minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik a szén-monoxid – amely egy színtelen, szagtalan, íztelen nagyon mérgező gáz – jelenlétének forrása lehet. Amennyiben ilyen készüléket használ ajánljuk egy szén-monoxid érzékelő beszerzését is. Az érzékelők elterjedésének is köszönhető, hogy tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyében senki sem veszítette életét szén-monoxid mérgezésben. A katasztrófavédelem által bevizsgált érzékelők „pozitív” és „negatív” listája itt megtalálható

Hirdetés