Jól belekötöttek Petőfibe Mosonmagyaróváron

Győr+ Fotó: Kétfecske
2023.03.18. 08:55

Köss bele Te is Petőfibe! Ezzel a felhívással várta március elején közös alkotásra a város és a környező települések lakóit a Kétfecske, a MIHE Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület és a Hansági Múzeum, hogy retextil technológiával elkészítsék Petőfi Sándor óriási portréját.

Kocsis Angéla, a Kétfecske alapítója több éve foglalkozik textil újrahasznosítással, többek között retextil technológiával, mellyel a háztartásokban keletkező textilhulladéknak ad új életet kézműves játszóházak, szemléletformáló programok keretében. “Hagyományos módszerek modern köntösben: használt ruhákat vágunk fel ollóval hosszú szállá, majd kötéssel, horgolással, szövéssel, fonással és egyéb textiltechnikákkal készítünk belőlük textilékszereket, szőnyegeket, kosarakat, valamint különféle installációkat”.  

A MIHE és a Kétfecske több retextil közösségi alkotást is megvalósított már, így készült többek között a Faluszőnyeg, Mosonszolnok Kitelepítési Térképe, az “Ezer szállal kötődünk” iskolai projekt. 

A két héten át tartó Köss bele Te is Petőfibe! programban több mint 60 önkéntes kézműveskedni vágyó vett részt, kb. 450-500 munkaórát fektettek bele óvodások, iskolások, fiatalok, felnőttek, nyugdíjasok, Mosonmagyaróvár és a környező települések lakói. A program a Falusi Civil Alap támogatásával valósult meg. 

A másfél méter széles és 3 méter magas köztéri alkotás a város március 15-i ünnepsége keretében került ki a Hansági Múzeum oldalsó homlokzatára, így a város legforgalmasabb útjáról látható.