Jó minőségű, de kevesebb lett az idei bor

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2022.11.07. 06:36

Az időjárásnak rendkívül fontos szerepe van a szőlőtermesztésben, és abban, milyen borok készülnek a különböző tájegységeken.

Hirdetés

Idén furcsán alakult az időjárás, ami komolyan próbára tette a borászokat. Minderről Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének marketing- és kereskedelmi vezetője beszélt portálunknak. „Az év szépen indult, a rügyfakadás és a virágzás is rendben lezajlott, miközben fagykár és jégverés sem károsította a szőlőinket. Mindez azt vetítette előre, hogy magas mennyiségű és jó minőségű termésnek örülhetünk. A nyár ugyanakkor problémás volt, hiszen óriási csapadékhiány sújtott bennünket. Komoly erőfeszítéseket kívánt, hogy a szőlőnövényt megvédjük a hőstressztől– magyarázta Illés Tamás.

A szüretet szeptember második hetében tudták megkezdeni a szakemberek. „A csapadék, amelyet a nyáron vártunk, a szüreti időben érkezett meg. Ez pedig nem ideális, akár ártalmas is lehet a termésre nézve. Folyamatos figyelmet igényelt, hogy a szőlőt gombás betegségektől megóvva juttassuk el a biológiai érettség állapotába. Az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy megtartsuk az elvárt minőséget még akkor is, ha ez némi mennyiségi veszteséggel jár. Egy problémamentes évben nagyjából 400 ezer palack bort tudunk megtermelni, az idei évjáratból ehhez képest húsz százalékkal kevesebb kerül majd tőlünk a piacra– tájékoztatott Illés Tamás. Elmondta továbbá, hogy a lehető legmodernebb borászati technológia is segíti őket abban, hogy csúcsminőségű borokat állítsanak elő, amelynek talán pont az ilyen kritikusabb évjáratokban van kiemelt jelentősége.


A Pécsinger Szőlőbirtok számára rendkívül nehéz volt az idei szüret. „Az aszályos időjárás nagy terméskiesést eredményezett. Ugyanakkor a stabil és enyhe időjárás miatt sokáig érhettek a szőlőfürtök a birtokon. Ezért kiváló, a savat és mustfokot tekintve is egyensúlyban lévő alapanyagokat tudtunk betakarítani. Köszönhetően a gyors, kíméletes és a legoptimálisabb időszakra időzíthető szüretelési technológiának, valamint a megfelelő préselési és feldolgozási módnak, sikerült megőriznünk a komplex íz- és illatjegyeket” – tájékoztatott a Pécsinger Szőlőbirtok vezetése.

Jelenleg 7 féle fehér-, 3 féle rozé- és 4 féle vörösbort készítenek a cég munkatársai. Ezeket fajtaborként és esetenként házasításként is értékesítik. A kibocsátott mennyiség folyamatosan, évről évre növekszik. A Pécsinger Szőlőbirtok rangos elismerést kapott nemrégiben: az egyik, 2021-es terméke a Winelovers nemzetközi zsűrije szerint a legjobb rozé lett Magyarországon.