Időben figyelmeztetett a veszélyre

Fotó: Győr+ Archív
Győr+
2022.10.05. 13:22

Péren a Hársfa utca egyik családi házában jelzett a szén-monoxid-érzékelő kedden este.

Hirdetés

A pannonhalmi hivatásos tűzoltók kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a cserépkályha közelében, ezért megszüntették a tüzelést a kályhában, valamint felhívták a tulajdonos figyelmét a fűtőeszköz és a füstelvezető felülvizsgálatára. Sérülés a jól működő érzékelőnek köszönhetően nem történt. 

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. 

A megfelelő légellátás biztosítása mellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #katasztrófavédelem | #szén-monoxid |