Hőség: fontos a tűzvédelmi előírások betartása!

Győr+ Fotó: Pixabay
2023.07.19. 06:30

Győr-Moson-Sopron vármegyében idén eddig 60 tűz keletkezett a szabadban, ezek során mintegy 190 hektárnyi terület égett le. Az elmúlt napokban is riasztották szabadtéri tüzekhez a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, ahol betakarítási munkálatok közben csaptak fel a lángok.

A legnagyobb tűz a vármegyében március 15-én, a Fertő tavi nádas tűzesete volt, amikor 150 hektárnyi nádas égett le.

Több tűz is keletkezett az aratással, mezőgazdasággal összefüggésben, ezek során 35 hektárnyi terület és 10 bála szálastakarmány égett le. Idén eddig három kigyulladt kombájn miatt riasztották a vármegye tűzoltóit. A szabadtéri tüzek során nem sérült meg senki.

Bár az idei, csapadékosabb évben kevesebb szabadtéri tűz keletkezett, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene a betakarítási munkák közben odafigyelni a tűzmegelőzésre. 

 A hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, hanem az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Továbbra is fontos a munka megkezdése előtt ellenőrizni a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelésére, valamint a kombájnok földelésére, a munkagépek tisztán tartására. 

Forrás: Katasztrófavédelem

Kapcsolódó témák: #hőség | #kánikula | #katasztrófavédelem | #tűzvédelem |